A 80 éves cseh énekes közösségi oldalán közölte, hogy másfél éve mielodiszplasztikus szindrómát (MDS) diagnosztizáltak nála, amely a többféle kezelés ellenére akut leukémiává fejlődött. A kórházban rendszeresen ellenőrzik az állapotát. További részleteket azonban nem közölt, hanem azt kérte, tartsák tiszteletben privátszféráját.

Súlyos betegségben szenved a népszerű popsztár. Fotó: Getty Images

Csehország évtizedek óta legnépszerűbb, külföldön is ismert és elismert énekesénél 2015-ben nyirokcsomórákot állapítottak meg. Ebből már kigyógyult ugyan, de a betegség miatt jelentősen meggyengült az immunrendszere. Júliusban pedig kénytelen volt lemondani 80. születésnapja alkalmából tartandó koncertjét, utolsónak tervezett fellépését akuttüdőgyulladásmiatt. Az énekest már 2018-ban is tüdőgyulladással kezelték kórházban. Akkor szintén kénytelen volt lemondani a koncertjeit.

Sokszor véletlenül derül ki a betegség

Áttörés aleukémiakezelésében - részletek itt!

Az akut leukémiát a fehérvérsejtek rosszindulatú elváltozása okozza. A legnagyobb baj azonban az, hogy a betegséget gyakran nem ismerik fel időben, csak később, ugyanis nincsenek különleges, jól meghatározható tünetei.

Ahogy korábbi cikkünkben már olvashatták, a betegség gyorsan elterjed a testben, a következmények pedig drámaiak lehetnek. Vérszegénység és véralvadási problémák alakulhatnak ki. Árulkodó jel lehet, ha az érintett gyakran fáradt és sűrűn kap el különböző fertőzéseket. A véráram hatékonyságának csökkenése miatt a beteg sápadt lesz, gyakran szédül, szívverése pedig szaporává válik.


Ezek a tünetek azonban még nem utalnak egyértelműen leukémiára, ezért a legtöbb esetben csak véletlenül jönnek rá az orvosok, amikor egy másik betegség miatt vizsgálják a pácienseket. A leukémia - más néven fehérvérűség vagy vérrák - a férfiak körében valamivel gyakrabban fordul elő. Az érintettek többnyire középkorúak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!