Magazinok az orvosi rendelőben

Egy norvég tanulmány szerzői 11 darab orvosi rendelőkből származó magazin címlapját vizsgálták meg. Arra voltak kíváncsiak, milyen vírusok és baktériumok telepednek meg ezeken a lapokon. Az elemzések során többek között Staphylococcus aureust is találtak, amely például agyhártya- vagy tüdőgyulladást, valamint számos más súlyos betegséget is okozhat.

Nemcsak baktériumok, hanem ürülékmaradványok is találhatóak a bevásárlókocsikon. Fotó: 123rf

Bankautomaták

A bankautomaták használatával duplán is fennáll a fertőzésveszély. A pénz ugyanis a világ legkoszosabb használati tárgyai közé tartozik, ráadásul az ATM-ek gombjait is rengetegen nyomkodják, akár betegen is. Tajvani tudósok például E. colit és influenzavírusokat, egy amerikai tanulmány készítői pedig rohadt étel-, hal- és emberi bőrmaradványokat is találtak ATM-eken. A szakértők ezért azt javasolják, hogy zsebkendővel vagy eldobható törlőkendővel nyúljunk a gombokhoz, amitől a használat után szabaduljunk is meg azonnal.

Parkolóórák

A bankautomatákhoz hasonló a helyzet a parkolóórákkal is. Ezek egyrészt az utcán porosodnak, koszosodnak télen-nyáron, másrészt szintén emberek százai érintik meg nap mint nap. Érdemes ezekhez is eldobható papírtörlővel vagy zsebkendővel nyúlni - vagy inkább a mobil parkolást választani.

Bevásárlókocsik

Egy amerikai tanulmány szerint nemcsak baktériumok, hanem ürülékmaradványok is találhatóak a bevásárlókocsikon, méghozzá több, mint a nyilvános vécékben. Ha kisebb bevásárlást tervezünk, kocsi helyett válasszuk a kosarat, és vegyük a karunkra úgy, hogy ne a bőrünkkel, hanem a kabátunkkal vagy ingünkkel érintkezzen.


Fogkefe

A Manchesteri Egyetem kutatói szerint a fogkefénken akár több mint 100 millió kórokozó is tanyázhat, beleértve influenzavírusokat,E. colibaktériumokat vagy a fentebb már említett Staphylococcus baktériumokat. Hogy ezek közül minél kevesebb telepedhessen meg a fogkefénken, minden használat után alaposan mossuk ki, rázzuk le róla a felesleges vizet, tegyük el a fürdőszobai szekrénybe - jó messze a vécétől -, és cseréljük legalább háromhavonta.

Zuhanyrózsák

A legtöbb baktérium ezeken a tárgyakon van - kattintson!

A Coloradói Egyetem kutatói kimutatták, hogy a zuhanyrózsákon akár Legionella baktériumok vagy nem-tuberkulotikus mikobaktériumok is lehetnek, amelyek a gyenge immunrendszerrel rendelkezőknél súlyos tüdőbetegségeket is okozhatnak. Hogy elkerüljük a bajt, takarítsuk le alaposan a zuhanyrózsákat minden alkalommal, amikor kádat és csempét mosunk.

Konzervnyitók

Sokan használjuk ezeket a praktikus eszközöket, de ki emlékszik utoljára, mikor mosta (vagy legalább öblítette) el a konzervnyitóját? Pedig érdemes, mert kórokozók melegágya lehet - akár E. coli baktériumok is megtelepedhetnek rajta.

Forrás: dailymail.co.uk


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!