Az emberi életben a hétéves periódusok megfigyelése őseredetű. Már Hippokratész számolt ezzel, és később, ha nehezen is, de bizonyították, hogy az emberi szervezet hétévenként megújul. Az asztrológia életünk hét évig tartó periódusait egy-egy bolygó uralma alá sorolja.

7 éves periódusok, életszakaszok

Az első hét évben minden esztendőt más bolygó ural. A periodikus rendszer alapjairól és az első 7 életév jelentőségéről itt írtunk korábban.
Az elementáris felépítés fázisának lezárásával elölről kezdődik az évek számlálása. A továbbiakban azonban minden hetes szakasz kap egy uralkodó bolygót.

7-14 éves korig a Hold, 14-21 éves korig a Merkúr, 21-28-ig a Vénusz, 28-35-ig a Nap, 35-42-ig a Mars, 42-49 a Jupiter, 49-56-ig a Szaturnusz.

Az 56. év feletti késői fázisban ugyancsak ez a felső szakaszok sorrendje: 56-73 évig a Hold, 63-70 évig a Merkúr, 70-77 évig a Vénusz, 77-84 évig a Nap, 84-91 évig a Mars.

7-14 életévet a Hold uralja. A személyiség ekkor kezd kialakulni a fantázia és az utánzási ösztön segítségével, a benyomásokra való érzékenységgel. Ekkor a gyerekek utánozzák egymást, mindenki ugyanolyan babát szeretne, ugyanolyan ruhában szeretne lenni, mint a társai. Az iskola elkezdésével egy sor új készség alakul ki a gyermekekben.
14-21 életévet a Merkúr uralja. Az ember lassan kilép a gyermeki utánzásból és elkezd önmagára és a külvilágra is reflektálni. Az igazságot kereső intelligencia ideje ez, a lázadásé, a kamasz megkérdőjelez mindent, aminek elfogadására korábban tanították. Így alakítja ki a saját viszonyát a világhoz, a családhoz, a környezetéhez.
Ekkor kellene eldöntenie, milyen pályát válasszon, ekkor ellenkezik a szülőkkel, ekkor szeretné megváltani a világot. Ekkor érik be a személyiség.

21-28. életévet a Vénusz uralja. Ez az a korszak, amikor az ember teljesen beilleszkedik a felnőttek világába. Ekkor kell megtalálni a helyét a világban, a karrierben és a magánéletében egyaránt.
A Mérleg jegyének uralkodó bolygója a Vénusz. A Mérleg jegye pedig a törvényes szerződések jegye, többek között a törvényes házasságkötések jegye is. Mindkét nemnél felértékelődnek az erosz-élmények és társasági kapcsolatok. Az ember belenő társadalmi helyébe, élet- és kedvtelés formáiban kialakulnak a szokásai - amiben már elrejtve ott van a következő fokozat csírája, általában elfogadja és megragadja mindazt, ami a természettől fogva neki jó, vagy elfogadja a sorsszerű konfliktusok, zavarok létezését.

28-35. életévünket a Nap uralja. Ekkor már képesek vagyunk egzisztenciális döntéseket hozni és helyezkedni.
A konkrét tervek, célkitűzések ideje, a felelősségvállalás, az egzisztenciális alapok megteremtésének periódusa.
35-42. életévünket a Mars bolygó uralja. Ez a kemény áttörés szakasza, a teljes energiabevetés a kitűzött célok elérésért. A lehetőségek és adottságok aktív értékelésének szakasza. Sokan újra is értékelik helyzetüket, és ha kell, korrigálják a céljaikat. Némely embernél a kialakult kötöttségek összetépése, új módszerek szorgalmazása a feladat.

42-49. életévünket a Jupiter bolygó uralja. Ez a tisztulás és érettség szakasza.
A küzdő motívumok háttérbe lépnek, és békésebb felfogás veszi át a helyüket. Türelmesebb megértés és távolabbra tekintés korszaka ez. Pozitív esetben a személyes élet gyümölcsözővé válása, negatív esetben értelmi krízis, a beteljesületlenség, az üresség érzése kerítheti hatalmába az embert, nőknél és férfiaknál is ekkor van az a bizonyos kapuzárási pánik. A teremtő kreatív embereknél az elfordulás időszaka a szerzett rutintól, ennek következtében megújulás, az új életvonalak felvétele és produktív kiteljesedő fokozat, nem teremtő alkatúaknál lealacsonyodás az élvezetekhez. (jellemző lehet ilyenkor az alkoholizmus, a szenvedélybetegség kialakulása)

49-56. életévünket a Szaturnusz uralja. Ez a megőrzés szakasza.
Az eddigi életteljesítmény eredményeinek biztosítása, számvetés, szembenézés az eddigi eredményekkel, a külvilághoz való alkalmazkodás befejezése, leszámolás a történtekkel, beleértve a kudarcokat, üresjáratokat, beteljesületlen vágyakat, az elszenvedett ártásokat mások részéről, a körülményeket. A helyes vagy rossz életvitel konzekvenciáinak összegyűjtése, amelyek a fordulópont karakterét a periódus végén meghatározzák. Siker esetén a következetes szellemi vonal kihámozása, kudarc esetén pedig depresszió, bizonytalanság érzése, a megkeményedés beállása, makacsság, merevség.
56-63. életévünket újra a Hold uralja.

Új életforrásokat kutatunk, e célból újra felfedezzük a belső rugalmasságunkat, más értelemben gyerekessé válunk, vagy már kezdjük a gyerekessé válást.

63-70. életévet a Merkúr uralja.

A személyiség ismét megújul, attól függően, hogy csalódott vagy sikeres életet élt. Van, aki ilyenkor visszaesik az ifjúkori magatartásába, ilyenkor keresnek a nagypapa korú férfiak nagyon fiatal nőket maguknak. Idegileg képtelen az ember a dolgok végére járni.

70-77. életévet a Vénusz uralja. Ez az öregkor harmóniája.

Mentes a szenvedélyek adta nyugtalanságtól, a személyes kontaktusvágy átformálódik univerzális emberszeretetté, vagy pedig izolálódik az ember, és állandó konfliktusba kerül a környezetével.

77-84. életévet a Nap uralja.

Ritka esetekben lényegszerű önismeret és a dolog lényegébe való előrehatolás, az "utolsó szó" sajátos szituációja. A megbékélés ideje.

Természetesen minél későbbi fázisról van szó, annál kevesebb a megfigyelési lehetőség. Ezen belül vannak zseniális esetek, melyek túlhaladják a fent taglalt életkort is. Mivel az életkor folytonosan emelkedik, ennek megfelelően toljuk ki az asztrológiai megfigyeléseinket is és "előrejelzéseink" határát.

A lépcsőfokok sorrendjének érvényesülő szabálya az, hogy a következő mindig attól függ, az előtte álló mennyire töltötte be a szerepét.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!