Az agyhártyagyulladás jól ismert betegség, az átlagemberben mégis rengeteg tévhit él a tüneteiről és veszélyeiről. A Nagy-Britanniában működő Meningitis Research Foundation ezért összegyűjtötte a legfontosabb információkat a betegséggel kapcsolatban, és az angolul beszélők egy teszttel is felmérhetik tudásukat a fertőzéssel kapcsolatban. Íme néhány dolog, amit fontos tudnunk a betegségről!

A védőoltások ezért fontosak

Védőoltások nélkül egyetlen kanyaróval fertőzött beteg akár 18 másik embert megfertőzhet, ezekkel a vakcinákkal ráadásul sok más, korábban halálos betegséget is sikerült visszaszorítani. Miért van időnként mégis készlethiány ezekből a szerekből? Kattintson!

Rövid idő alatt súlyos tünetek alakulhatnak ki

Ebben az időszakban különösen fontos szót ejteni a betegségről, mivel a téli hónapokban átlagban háromszor annyi meningitisfertőzést diagnosztizálnak, mint tavasszal. A betegség a lágy agyhártya gyulladásával jár, vagyis a kórokozó a központi idegrendszerbe kerül, azt betegíti meg. Kórokozója emberről emberre terjed, közvetlen fizikai kapcsolat, például tüsszentés, köhögés vagy fertőző váladékkal szennyezett tárgyak megérintése által. Leggyakrabban a légutakban alakul ki a fertőzés, a kórokozók pedig a véráramba kerülve az agyba is eljutnak. Kis számban ugyan, de Magyarországon is minden évben dokumentálnak fertőzést, melyek közül némelyik halállal végződik.

Az agyhártyagyulladás tünetei hirtelen jelentkeznek

A vírusos agyhártyagyulladásos esetek többsége 5 évesnél fiatalabb gyermeknél fordul elő, míg a baktériumok okozta betegség a 20 évesnél fiatalabbak körében a leggyakoribb. Mindkét esetben magas láz, fejfájás, hányinger jelentkezik, illetve a nyakmerevség is afertőzésegyik jellegzetes velejárója. A beteg elesett, rossz általános állapotú, közérzete rossz, a gyermek nem játszik, nem eszik, nyűgös, nyugtalan, vagy folyamatosan alszik. Súlyosabb esetben a testén is kiütések jelennek meg. Általánosan elmondható, hogy a tünetek gyorsan súlyosbodnak.


Emiatt a betegek rendszerint azonnali kórházi ellátást igényelnek. A kezelést alapvetően befolyásolja, hogy vírus vagy baktérium okozta-e a fertőzést. A vírus okozta megbetegedések általában enyhébb lefolyásúak, ilyenkor nagyrészt tüneti kezelést alkalmaznak az orvosok. Ha pedig baktérium áll a megbetegedések mögött, akkor célzott antibiotikus kezelésre is szükség van.

Forrás: Daily Mail


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!