Az Európai Immunizációs Hét alkalmából Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a magyar kötelező védőoltási rendszer "egy csoda", amit a világ más országainak egészségügyi szakemberei is méltatnak. Hazánkban 12 fertőző megbetegedéssel szemben oltják a gyermekeket, ennek köszönhetően a 99,8 százalékos az átoltottság ezekre a kórállapotokra nézve. Hozzátette, hogy reméli, hamarosan a SARS-CoV-2 ellen is kifejlesztik a vakcinát.

Hazánkban 12 féle fertőző betegség ellen kötelező a védőoltás a gyermekeknek. Fotó: Getty Images

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt is zajlik a kötelező védőoltások beadása. Továbbá ajánlotta a szülőknek, hogy ezekkel egy időben kérhetik az ajánlott oltások (például a kullancsenkefalitisz vakcina) beadását is. A gyermekháziorvosok jelenleg nem tudnak házhoz menni, de a rendelőben szigorú járványügyi szabályok betartása mellett nem kell tartani a koronavírus-fertőzéstől.


Végül Müller Cecília köszönetet mondott a kutatók, az egészségügyben dolgozók, valamint Szent György-nap alkalmából a rendőrök folyamatos munkájáért a koronavírussal szemben. Ezután Kiss Róbert rendőr alezredes vette át tőle a szót. Mint elmondta, a kormány korábbi döntése értelmében május 3-ig maradnak érvényben a kijárási korlátozások. Az új szabályokról pedig a kormány majd rendeletben fog dönteni, addig azonban a jelenlegi szabályoknak megfelelően csak alapos indokkal hagyhatjuk el otthonunkat. Az élet újraindítása, a korlátozó intézkedések feloldása csak fokozatosan, szigorú menetrend szerint lehetséges majd.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!