Az egyenlítőtől délre, Hawaii és Új-Zéland között fekvő kétszázezres szigetországban október végén, az első halálesetek előfordulása után hirdettek kanyarójárványt. Azóta legalább hat embert halt meg a betegségben, öten közülük két év alatti gyerekek voltak. A helyi sajtó szerint a 716 kanyarógyanús beteg negyven százaléka kórházi ápolásra szorul. Új-Zéland a napokban jelentette be, hogy háromezer vakcinát és 12 ápolónőt küld Szamoára, hogy segítsenek a járvány megfékezésében.

Az átoltottsági arány növelésével lehetne megfékezni a járványt. Fotó: iStock

Újra támad a kanyaró

A kanyarós megbetegedések száma 2000 és 2016 között világszerte meredeken zuhant, ám az utóbbi években - többnyire a minden tudományos alapot nélkülöző oltásellenes és szkeptikus kezdeményezések miatt - afertőzésismét több országban felütötte fejét, és súlyos gondot jelent.

A kanyaró kevésbé ismert veszélyéről itt olvashat!

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az év első hét hónapjában világszerte 360 ezer kanyarós megbetegedést regisztráltak, háromszor annyit, mint egy évvel korábban. A legsúlyosabban érintett országok a Kongói Demokratikus Köztársaság, Madagaszkár és Ukrajna. Ahogy korábban megírtuk, Magyarországon szeptember 22-éig összesen 38 kanyarós esetet regisztráltak, ami több mint a kétszerese a 2018-as év azonos időszakában feljegyzett adatnak. Ráadásul halálos áldozata is volt az itthoni járványnak.


A kanyaró elleni védőoltás elterjedése - vagyis az 1970-es évek - előtt a betegség 7-8 millió gyerek halálát okozta évente.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!