Újabb rákos eseteket hozott kapcsolatba a mellimplantátummal az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA). A jelentés szerint legalább 475 nőnél állapítottak meg eddig anaplasztikus nagysejtes limfómát (ALCL). A nyirokrendszer nagyon ritka, rosszindulatú megbetegedésébe eddig kilencen haltak bele közülük , a daganat az implantátum környékét érintette - írta a CCN hírportálja.

Okok, amiért fájhat a mell

Ha mellek fájni kezdenek és fokozottan érzékenyek lesznek, akkor nem mindig kell, hogy ez aggodalomra adjon okot. Számos teljesen hétköznapi dolog van, amely miatt ez a tünet jelentkezhet. Kattintson a részletekért!

Veszélyesek a mellimplantátumok?

A hatóság szerint a mellimplantátumot viselő nőknél nagyobb az esély az ALCL kialakulására azokhoz képest, akiknek nincs beültetése. "Minden egészségügyi dolgozónak oda kell figyelnie a mellimplantátumok környékén megjelenő friss duzzanatokra, pirosodásra, fájdalomra, és sürgősen ki kell vizsgálni, mi okozza" - állt a hatóság levelében, melyet a jelentés mellé írtak. Azt is kérték, hogy a mellimplantátumos ALCL (BIA-ALCL) eseteket jelentsék az FDA-nek.

Megnövelheti bizonyos daganatok veszélyét a mellimplantátum (Fotó: 123RF)

A legtöbb megbetegedés olyanoknál történt, akiknél az implantátum felülete nem sima volt, hanem texturált. A betegség lassan alakul ki, ezért ha korán észreveszik, gyógyítható. "A mellimplantátumot a mellszövet mögé vagy a mellizom alá ültetik be. Idővel az implantátum körül úgynevezett kapszula fejlődik ki, ez választja el a mellkas más részeitől. A BIA-ALCL-lel diagnosztizált betegeknél a daganatot általában a kapszulán belül, az implantátum mellett találták" - áll a levélben.

A világon mintegy 10-11 millió nő él mellimplantátummal az amerikai plasztikai sebészek szervezete szerint.ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!