Kétségek merültek fel

A petefészekrák-műtétek paradigmaváltásához vezethet egy új európai terápiás tanulmány. Eddig ugyanis a nyirokcsomókat is eltávolították az ilyen beavatkozások során, a friss ismeretek viszont új irányvonal felé terelhetik az orvosokat.

Mégsem tartják fontosnak a nyirokcsomók eltávolítását (Fotó: 123rf)

Eddig fontosnak tartották eltávolítani a nyirokcsomókat, hiszen ott is lehetnek tumorok. A nyirokcsomó-eltávolításokkal azonban mindig is akadtak problémák: gyakran előfordult például a páciensek lábának megdagadása. A műtéti gyakorlattal szembeni kétségek már egy 2008-as tanulmány során is felmerültek - magyarázta Christian Marth nőgyógyász, a kutatás résztvevője.

Új irányvonalat javasolnak

Az új kutatásba 647 pácienst vontak be. Az eredmények szerint a páciensek egy részénél nem járt előnnyel a műtét, ez pedig negatív fényben tünteti fel a nyirokcsomó-eltávolítást. Mivel a nyirokcsomók eltávolításával egészséges szöveteket is kiműtenek, romlik azimmunrendszerműködése és csökken a limfociták termelődésének lehetősége - ismertette a nőgyógyász.


Az új ismeretek alapján Marth világos műtéti irányvonalakat dolgozott ki. Eszerint az operáció során nagyon agresszíven kell eljárni a teljes hasüregben, ott kell csökkenteni a tumortömeget.

Mi a nyirokcsomók szerepe?

Szervezetünk védekezőképességének fenntartásában oroszlánrészt vállalnak a nyirokcsomók, amelyek a nyirokrendszer mentén elhelyezkedve igyekeznek megóvni minket a különböző betegségektől. Mit érdemes tudni ezekről az apró képződményekről? Kattintson!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!