Az év első öt hónapjában több gyerek született Hargita és Kovászna megyében, mint az előző év hasonló időszakában - írja az Erdélystat. A két magyar többségű székely megyében 2019. január-májusban az élveszületések száma 4,8 százalékkal magasabb, a halálozások száma pedig 1,7 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A népességfogyás tempója így Székelyföldön figyelemre méltó mértékben, 17,4 százalékkal lassult. Bár kisebb mértékben, de Partiumban is javuló népmozgalmi egyenleg figyelhető meg a statisztikai adatok szerint.

Ennyi magyar marad 2100-ig

Az Európai Unió népessége 20,5 millió fővel csökkenhet 2100-ig, Magyarország a lakossága ötödét veszíti el az előrejelzések szerint. Kattintson a részletekért!

Több a gyerek és a házasság

Az erdélyi átlagnál pozitívabb népesedési trendek voltak megfigyelhetőek 2019. január-májusban a Székelyföldön. Hargita és Kovászna megyében az év első öt hónapjában 2152 gyermek jött világra, ami 98 gyermekkel, 4,8 százalékkal magasabb, mint a 2018. január-májusi érték. A növekmény kizárólag Hargita megyére vezethető vissza, ahol 114-gyel több gyermek született, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben Kovászna megyében stagnálás, enyhe csökkenés tapasztalható (837 gyermek az egy évvel ezelőtti 853-mal szemben).

Nőtt a születések, és csökkent a halálozások száma. Fotó: 123rf

Ráadásul a házasodási kedv is nőtt Székelyföldön. Az év első öt hónapjában 887 pár mondta ki a boldogító igent, ez 2,8 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítva.


Erdély egészében viszont más tendencia figyelhető meg. 2019 első öt hónapjában a születések száma 0,7, a halálozásoké 1,0 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2018 azonos időszakában. Így a népességfogyás tempója Erdélyben minimális mértékben gyorsult az előző évhez viszonyítva, öt hónap alatt 11 201 fővel csökkent a népesség.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!