Vajon mi a helyzet akkor, ha véralvadásgátlót szedünk? Lehet ilyenkor tetováltatni? A kérdést prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadás-specialistája válaszolta meg.

Hogyan működnek a véralvadásgátlók?

Műthető a beteg, ha véralvadásgátlót szed? A választ korábbi cikkünkben olvashatja el

A véralvadásgátlók igen hasznos szerepet töltenek be a trombózis hosszú távú kezelésében és megelőzésében. A készítményeknek több típusuk van: léteznek kumarin típusúak, heparin/LMWH injekciók és NOAC/DOAC szerek. Ezek különböző hatásmechanizmussal rendelkeznek, ám közös bennük, hogy a vérzékenység és véralvadás egyensúlyát némileg a vérzékenység irányába billentik. Ezáltal megakadályozzák - vagy legalább jelentősen csökkentik - a vérrögök kialakulásának kockázatát.

Az antikoagulánsok, vagyis a véralvadásgátlók egyik nagy veszélye a súlyosabb vérzés rizikója, amelyet korrigálni kell más készítménnyel vagy dózissal. Ám kicsit fokozottabb vérzést sokan tapasztalhatnak, például hogy hosszabb ideig vérzik egy vágott seb.

Fel kell készülni a fokozottabb vérzékenységre. Fotó: iStock

Tilos a tetoválás?

"Nem tudjuk, hogy a tetoválószerek pontosan mit tartalmaznak, milyen összetevőkből állnak. Ez egy teljesen ismeretlen terület, vizsgálatok nem voltak. Lehet, hogy ezeknek van olyan összetevője, amelynek esetleg komoly kölcsönhatása van a véralvadásgátlókkal. Éppen ezért inkább ne tetováltasson az illető" - javasolta a szakember.

Ráadásul az sem mindegy, milyen súlyos volt a trombózis, mennyi idő telt el azóta, és milyen a beteg aktuális állapota (például van-e PTS-e vagy egyéb betegsége). Ezért fontos, hogy tetováltatás előtt ellenőriztessük az INR-szintet, hiszen ebből meg lehet állapítani, fennáll-e túlzottan vérzékeny állapot a terápia miatt. Ha igen, akkor nemcsak a tetoválásról kell lemondanunk, hanem a súlyos szövődmények kockázata miatt változtatni kell a dózison is. Egyes esetekben gyógyszerváltást is javasolhat a kezelőorvos.


Érdemes tudni azt is, hogy a fokozottabb vérzés miatt a tetovált seb nehezebben gyógyul, valamint nő a fertőzésveszély is. Nem mellékes az sem, hogy a vérzés miatt a tetováló művész kénytelen sokkal többet törölni. Ezért a tetoválás elkészítése sokkal több időt fog igénybe venni, ami jelentősen megdrágíthatja a minta elkészítésének költségét. Összességében tehát azt ajánlja a szakember, hogy véralvadásgátló szedése alatt inkább ne csináltassunk tetoválást.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!