Kiderült, milyen a hazai ivóvíz - kattintson a részletekért!

Egy friss, átfogó kutatás az Európai Unió 26 országában vizsgálta a csapvíz trihalometán-tartalmát (THM). Mint kiderült, ez a legtöbb államban az egészségügyi határérték alatt van - ami literenként 11,7 mikrogramm -, kilenc országban - Cipruson, Észtországban, Írországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban, Portugáliában és Magyarországon - azonban akár a 100 mikrogrammot is meghaladja.

Bár az elmúlt húsz év során számos próbálkozás történt, hogy csökkentsék ezeknek az egészségre ártalmas anyagoknak a szintjét az uniós országok csapvizében - például optimalizált vízkezeléssel vagy a fertőtlenítési eljárások hatékonyabbá tételével -, de az értékek sok helyen még mindig meghaladják az egészségügyi határértéket - közölte a tanulmány egyik társszerzője, Dr. Manolis Kogevinas.

A magyar csapvízben is vannak veszélyes vegyületek. Fotó: iStock

Hólyagrák lehet a vége

A trihalometánoknak egészségkárosító hatása van, növelheti például a hólyagrák kialakulásának kockázatát. Ha ugyanis sokáig érintkezünk bizonyos kémiai anyagokkal emésztés, belégzés, vagy bőrön keresztüli felszívódás révén, az hozzájárulhat a hólyagrák rizikójának növeléséhez.

A tudósok becslései szerint évente több mint 6500 új hólyagrákos esetet diagnosztizálnak az Európai Unióban - csak az Egyesült Királyságban évi 1300 új megbetegedést regisztrálnak. De a trihalometánokkal összefüggésbe hozható új esetek száma Cipruson, Máltán, Írországban, Spanyolországban és Görögországban is elég magas .


A szakértők számításai szerint egyébként, ha a 13 legrosszabb eredményt elért ország az uniós átlagra tudná csökkenteni a THM-ek szintjét, akkor éves szinten 2868 hólyagrákos megbetegedést lehetne elkerülni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!