A járvány megfékezésében érintett kormányzati ügynökségek rendkívüli ülését követően közzétett hivatalos adatok szerint január 1-je és július 20-a között több mint 146 ezer megbetegedést jegyeztek fel. Ez 98 százalékkal nagyobb a tavalyi év ugyanezen időszakában regisztrált eseteknek - mondta Francisco Duque, a Fülöp-szigeteki egészségügyi miniszter. A tárca 622 olyan halálesetet regisztrált, amely a csonttörőlázhoz köthető. Az áldozatok többsége öt év alatti gyerek volt.

Rohamosan terjed a csonttörő láz. Fotó: 123rf

Jellemző tünetek:

  • magas láz
  • hányinger, hányás
  • erős ízületi és izomfájdalom
  • kiütés
  • vérzés

A betegség az ország hét régiójában meghaladta a járványküszöböt, további háromban pedig elérte a járványveszélyt. Mindeközben a megbetegedések száma folyamatosan nő, mivel az esőzések kedvező életkörülményeket teremtenek a dengue-láz kórokozóját terjesztő egyiptomi csípőszúnyognak.

Rohamosan terjed a betegség

Nicaraguában idén nyolcan haltak meg, és becslések szerint 55 ezren betegedtek meg a kórban, ezért a közelmúltban járványveszélyt hirdettek. Rosario Murillo alelnök úgy nyilatkozott, hogy a kormány eltökélt a betegség kórokozóját terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (aedes aegypti) elterjedése elleni harcban. A szakemberek fokozzák az irtást és a szúnyog szaporodási helyeinek felszámolását.


Mindeközben Bangladest is története legsúlyosabb dengue-láz járványa sújtja. Az idén eddig több mint 17 ezer esetet és a betegségből eredő 14 halálesetet jegyeztek fel. Szanija Tahmina, afertőző betegségekellenőrzéséért felelős bangladesi kormányhivatal vezetője szerint egyetlen évben sem volt ilyen magas a betegek száma.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!