Múlt hét kedden észlelték, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén bomlástermék szabadult fel az erőművi víztározóból. A vállalat megtette a szükséges óvintézkedéseket, és a hatóságokkal is azonnal felvette a kapcsolatot. A légtérelemzési vizsgálatok eredményei alapján azóta csökkent a bomlástermék koncentrációja, pár nap múlva már az erőmű területén sem volt mérhető.

Bomlástermék szabadult fel az erőművi víztározóból. Fotó: Mátrai Erőmű Zrt. (mert.hu)

Folyamatos mérések

Lakossági bejelentés alapján műszeres méréseket végeztek az erőmű visontai telephelyén a Heves megyei katasztrófavédelem munkatársai. Úgy vélik, a technológiai víztározóban felgyűlt szerves anyagokból képződött az erőteljes szagú, ám az emberekre veszélytelen gáz. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint sem az ott dolgozókat, sem a környéken élőket nem veszélyeztette a jelenség. Péntek délután a Mátrai Erőmű bejelentette, hogy megkezdték a gázképződés felszámolását, a katasztrófavédelem mobil laborjai pedig továbbra is mérésekkel ellenőrizték a környéket.

Továbbra sincs veszély

A friss információk szerint a technológiaivíz-tározóban képződött kén- és foszfortartalmú gáz erőteljes szagú, ám a környéken élőkre továbbra sem jelent veszélyt. Az érintett településeken nem volt kimutatható veszélyes anyag jelenléte. A probléma elhárítása érdekében az erőmű munkatársai még november 12-én megkezdték a technológiaivíz-tározó leeresztését. Emiatt pénteken ismét felerősödtek a bomlási folyamatok, így a leeresztést szüneteltetni kellett. Aznap két, később több mobil laborral mérték a veszélyes anyagok koncentrációját. Ezeket a vizsgálatokat Detk és Visonta önkormányzati képviselői, valamint lakói is figyelemmel kísérhették a helyszínen, és a mérések eredményeit is megismerhették - ismertette a szóvivő.


Emellett szakértők bevonásával a lehetséges kockázatokat is vizsgálták. Semlegesítő anyag és jelentős mennyiségű hígítóvíz hozzáadásával a bomlási folyamatból eredő szaghatáson túl egyéb káros következménnyel a jelenség felszámolása eddig nem járt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!