A vitaminok a hivatalos definíció alapján olyan szerves vegyületek, amelyek kis mennyiségben nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben a testünk nem képes azokat előállítani, ami miatt tápanyag formájában kell pótolni. A fogalom egyértelműnek tűnhet, a vitamin kategóriába sorolt anyagok köre azonban az elmúlt évtizedekben sokat változott. A témában a Ködpiszkáló cikke oszlat el néhány tévhitet.

Így szedje helyesen a vitaminokat!

Ha táplálék-kiegészítőkkel próbáljuk ellenállóbbá tenni a szervezetünket, akkor az optimális hatás elérése érdekében érdemes helyesen alkalmazni e készítményeket. Nem árt ismerni néhány egyszerű szabályt, melyekről az alábbi cikkünkben írtunk!

Jelenleg 13 vitamint tartunk számon, de a vitaminkutatás történetét tanulmányozva számuk jóval jelentősebbnek tűnhet. A vitaminok száma ugyanis egy ideig nőtt, majd csökkenésnek indult, bizonyos vegyületeket ugyanis az évek folyamán kivettek ebből a kategóriából. Ennek oka lehet az, hogy az adott anyagból nagyobb mennyiség rendszeres bevitelére van szükség (ezek az elfogyasztandó mennyiség miatt nem minősülnek vitaminnak), de az is megesett, hogy kiderült: a vitaminnak gondolt vegyület nem esszenciális.

Egyes termékeket ráadásul úgy árusítanak vitaminként, hogy nem felel meg a követelményeknek, és nem hogy szükséges a szervezet számára, hanem még káros is. A Ködpiszkáló cikke összegyűjtötte a vitaminnak titulált, de az egészség fenntartásához külső forrásból nem feltétlenül pótlandó - vagy egyszerűen nem létező - anyagokat. Ezek közül válogattunk néhányat mi is.

B10-vitamin

Az egyes források szerint para-aminobenzoesavként (PABA) is emlegetett vegyületet nem szükséges külső forrásból pótolni, mivel a bélbaktériumok megfelelő mennyiségben termelik; más források szerint a folsav és a B12-vitamin keveréke, amely csirkék növekedését fokozta.

Nem minden vitamin, amit annak hirdetnek

B17-vitamin

A több növényben megtalálható amigdalin "álneve" a B17-vitamin. Daganatellenes hatással reklámozzák, valójában azonban nem képes szelektíven elpusztítani a rákos sejteket. Megfelelően nagy dózisban halált is okozhat, mivel a szervezetben hidrogén-cianid keletkezik belőle. A B17-vitamint, illetve a "barackmag kultuszt" körüllengő hitekről és tévhitekről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

B37-vitamin

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember népszerűsítette a "parlagfű vitaminjaként", valójában azonban egy nem létező anyagról van szó.

F-vitamin

Az esszenciális zsírsavakat illették ezzel a névvel. Ugyan ezek a vegyületek valóban szükségesek az egészség fenntartásához, ma már nem tekintik vitaminnak, mivel jelentősebb mennyiségre van szükségünk belőlük.

S-vitamin

A streptogenin fehérjével rokon, a szárnyasok növekedését fokozó faktor, nem esszenciális; az angol szlengben az (anabolikus) szteroidok megnevezésére is használják.


T-vitamin

Penészgombákból és rovarokból kinyert, patkányokban a fehérjék hasznosulását javító anyag; Valójában azonban kémiailag nem jellemzett, az ember számára nem esszenciális, így vitaminnak sem tekinthető.

U-vitamin

A káposztából kinyert, fekély- (ulcus) és baktériumellenes hatása miatt vitaminnak tekintett, valójában nem esszenciális metil-metionin.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!