Dacára az összeesküvés-elméleteknek, a többi között a kanyaró ellen adott gyermekkori MMR-oltás nem hozható kapcsolatba az autizmussal. Részletek itt.

Március közepe óta világszerte mintegy 80 millió egyévesnél fiatalabb gyermek nem jutott hozzá a legfontosabb védőoltásokhoz a koronavírus-járvány következtében - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI). A pandémia olyan mértékű fennakadást okozott a gyermekkori rutin immunizáció terén, amilyenre még nem volt példa a WHO 1970-es években útjára indított oltási programjának kezdete óta - olvasható a világszervezet oldalán. A legfrissebb felmérések szerint 129 adatot szolgáltató ország közül összesen 68-ból jelentettek hiányosságokat ez ügyben idén március-áprilisban. Mindez olyan betegségek újbóli elterjedésével fenyeget, mint a diftéria, a kanyaró vagy éppen a járványos gyermekbénulás.

A koronavírus-járvány világszerte számos országban fennakadásokat okoz az oltási programokban.

Fotó: Getty Images

"Az immunizáció történelmileg az egyik legerősebb és legalapvetőbb eszközünk a betegségmegelőzésben. Az immunizációs programok COVID-19-világjárvány okozta megakadása évtizedek munkájával elért eredményeinket fenyegeti olyan betegségek megelőzése kapcsán, mint például a kanyaró" - hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A koronavírus-járvány többféle módon is kihathat az oltási programokra, gátolva azok zavartalan működtetését. Ezek közé tartozik a többi között, hogy sok szülő nem meri elhagyni otthonát a kijárási korlátozások közepette, illetve a fertőzéstől tartva. Sok helyen az egészségügyi dolgozók sem elérhetőek az utazási korlátozások és a védőfelszerelések hiánya miatt, valamint a COVID-19 kezelése kapcsán elrendelt átcsoportosítások következtében. Mi több, korábban az UNICEF arra hívta fel a figyelmet, hogy a lezárások a vakcinakészletek szállításában is jelentős késedelmeket okoznak.


"Nem harcolhatunk egyetlen betegség ellen azon az áron, hogy így feladjuk a hosszú távú küzdelmünket más betegségek ellen. Hatékony vakcinánk van például a kanyaróval, a gyermekbénulással és a kolerával szemben. Még ha a körülmények azt is követelik meg, hogy átmenetileg szüneteltessük az immunizációs erőfeszítéseinket, ezeket újra kell indítanunk, amilyen gyorsan csak lehetséges. Máskülönben azt kockáztatjuk, hogy az egyik halálos járványt egy másik követi majd" - figyelmeztetett Henrietta Fore, az UNICEF vezetője.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!