Gyakorlatilag nem léphetünk ki úgy az utcára, hogy ne lássunk az égen repülőgépek húzta fehér csíkokat. De honnan eredhet a téveszme, hogy a repülők rákkeltő mérgekkel permeteznek bennünket? Mi az igazság?


A Szkeptikus Társaság 2021-ben indította útjára a Laposföld-díjat, amivel egy nemzetközi színtéren már régóta népszerű hagyományt igyekeznek Magyarországon is meghonosítani. Nevezetesen azt, hogy a tudományos szkepticizmust, tehát a logikus érveken és megfigyeléseken alapuló kételkedést képviselő szervezetek egyfajta citromdíjat adományoznak azoknak, akiknek a munkásságát össztársadalmi szempontból, a tudományba vetett bizalom és tényeken alapuló gondolkodás tekintetében a legkárosabbnak vélik. Ilyen például Németországban az Aranydeszka-díj, Nagy-Britanniában a Rozsdás Borotva-díj vagy éppen Portugáliában a Repülő Egyszarvú-díj.

Varga Gáboré lett idén a Laposföld-díj

A díj odaítélése egy kétkörös kiválasztási folyamat alapján történt, amely során a nagyközönség jelölhetett és szavazhatott, majd végül az öt legtöbb szavazatot kapott döntős közül a Szkeptikus Társaság tagjai szavazták meg, ki legyen a díjazott. A díjátadó ceremóniára április 22-én, a Föld napján került sor.

h i r d e t é s

Az idei mezőnyből Varga Gábor érdemelte ki az első helyezést. A házon belüli szavazáson a második legtöbb szavazatot Dúró Dóra kapta, de a "legjobb" öt közé bekerült még Gődény György, az "Orvosok és egészségügyi dolgozók a tisztánlátásért" csoport, illetve az origo.hu is.


A díjátadón Pintér András, a Szkeptikus Társaság elnöke kiemelte, hogy a díjjal nem az a cél, hogy bárkit is nevetség tárgyává tegyenek, hanem hogy felhívják a figyelmet arra, hányan hányféle módon verik át a média- és termékfogyasztó állampolgárokat anyagi vagy politikai haszonlesés céljából. Ezért nagyon fontos a párbeszéd, a tájékoztatás, amely egy fontos eszköz lehet az egyre terjedő áltudományokkal szembeni küzdelemben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!