Az álmok birodalmát a mai napig rengeteg misztikum övezi. Ami bizonyos, hogy lelki beállítottságunk és aktuális érzelmeink erősen befolyásolják álmaink képi világát, ami mindenkinél teljesen egyedi álomszimbólum rendszert alakít ki. Vannak azonban olyan tipikus álmok, melyeket személyiségtípustól függetlenül majdnem mindenki megtapasztalt már. Melyek ezek, és milyen érzelmi állapot húzódhat meg a háttérben kiváltó okként?

1. Zuhanás

Az egyik leggyakoribb álom, ami mindenkivel előfordult már. A zuhanás történhet bárhonnan, nagyobb vagy viszonylag kisebb magasságból- ami azonban lényeges, hogy még az álombéli becsapódás pillanata előtt felébredünk.

Ennek hátterében a delta vagy théta alvási fázisból való túl gyors kikerülés és felébredés állhat, általában valamilyen külső, nem tudatosuló zavaró inger hatására.

Spirituális szempontból erre más magyarázat is van.
Amikor alszunk, lelkünk néhány centivel a testünk felett lebeg, és egy finomenergetikai " ezüstfonál" köti a testhez. A teória szerint, ha a lélek túl gyorsan tér vissza a testbe valamilyen hirtelen, zavaró körülmény miatt, azt éljük meg álmunkban zuhanásként.

2. Meztelenség vagy nem megfelelő ruházat

Szintén tipikus álomnak tekinthető, mikor meztelenül vagy hiányos öltözékben látjuk magunkat emberek között. Általában ehhez szégyenérzet is társul, igyekezzük elrejteni csupasz testrészeinket és testi hibáinkat. Ennek az álomnak a hátterében pszichológiai szempontból valóban a szégyenérzet, bűntudat és önértékelési zavar áll, melyet vélhetően az álom előtti napokban intenzíven megélt át az egyén.

Hirdetés
Erről árulkodnak a leggyakoribb álomképek (fotó: Shutterstock)

3. Üldözés és menekülés

Leggyakrabban az álmodó kihalt utcákon, ismeretlen tájakon futva menekül üldözője elől, akinek a kiléte általában nem ismert. Előfordul, hogy egy konkrét személyre emlékezteti az álmodót az üldöző, de a személyazonosítás sosem biztos.
Az álom mögött valós félelem, teljesítmény- és megfelelési kényszer, illetve megoldhatatlannak tűnő problémák miatti aggodalom húzódhat meg.

4. Összeomló ház, földrengés, vagy egyéb katasztrófa

Bármilyen természeti, vagy egyéb katasztrófáról legyen szó, az álmodó szinte minden esetben túléli azt, hogy szomorú, vagy éppen közömbös szemlélője az eseményeknek.
Ez az álomtípus nagyon gyakori komoly élethelyzet- és sorsváltozások idején, mikor az egyén tudja, érzi, hogy sorsa hamarosan gyökeresen megváltozik. Ez a változás lehet pozitív vagy negatív is, ennek minőségére az álomban megélt érzelem enged következtetni.

5. Vágyálmok és kompenzációs álmok

Amikor az életünk kissé sivár és üres, esetleg tele vagyunk beteljesületlen vágyakkal, tudatalattink és az agyunk jutalmazó központja olykor kellemes álmokkal lep meg bennünket, egyfajta kompenzáló és motiváló jelleggel.

Ilyenkor utazásról, gazdagságról, beteljesült szerelemről álmodhatunk, vagy bármely régi vágyunk megvalósulását élhetjük át az éj leple alatt. Ezek az álmok érzelmileg olyan intenzívek lehetnek, hogy akár nevetés vagy sírás is kitörhet belőlünk alvás közben.

6. Repülés

A legkellemesebb tipikus álmok egyike. Akár szárnyak nélkül, szabadon repülünk vagy lebegünk, akár a gravitációt meghazudtoló egyéb mozgást végzünk, ez mindenképpen szabadságvágyra utal. Alvás közben a lélek egy rövid ideig egyáltalán nem azonosul a testtel, ilyenkor éli meg az abszolút szabadságot, ami álmunkban repülésként jelenhet meg.

Figyelmeztethet ugyanakkor arra is, hogy az egyén túlságosan a fantáziavilágának a rabja, és hiányzik belőle az egészséges , racionális földhöz kötöttség.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!