A szakember 6 pontban összefoglalta az önbecsülés kialakításának alapfeltételeit:

1. A tudatosság gyakorlása

A külvilágban zajló események, és saját belső világunk tudatos megélése. Legyünk tudatában belső értékeinknek, céljainknak és legyen erőnk saját érdekeink képviseletéhez. Különbséget kell tennünk a tények, egyes emberektől származó vélemények, és az emberi érzelmekből fakadó megnyilvánulások között. Ugyanakkor fontos szerepet kell, hogy kapjon mások visszajelzése, annak megfelelő értékelése és befogadása is a tudatosság része.

2. Az önelfogadás gyakorlása

A gondolataink, cselekedeteink és érzelmeink elfogadása, megtapasztalása azok elutasítása nélkül.
Önmagunk hibáinkkal együtt való elfogadása- javítási szándékkal azokon a területeken, amelyeken ez lehetséges. Amin képtelenek vagyunk változtatni, fogadjuk el karakterünk részeként. Mindez személyes fejlődésre irányuló törekvésünk alapja.

Fontos, hogy szeresd és becsüld önmagad! Fotó: Shutterstock

3. A felelősségvállalás gyakorlása

Saját felelősségünk tisztázása minden élethelyzetben. Ha valami csak tőlünk, vagy nagymértékben tőlünk függ, azért magunknak kell vállalnunk a felelősséget. Ugyanakkor ha valamire nincs, vagy csak csekély mértékben van befolyásunk, nem érdemes szélmalomharcot vívnunk, és folyamatos kísérletet tennünk annak megváltoztatására.

Azokon a területeken legyünk aktívak, ahol cselekedeteink eredményessége és sorsformáló ereje valószínűsíthető. Mi magunk se csupán másoktól várjuk, hogy boldoggá tegyenek bennünket, és önbecsülést adjanak számunkra.

Hirdetés

4. A magabiztosság gyakorlása

Ez nem más, mint az egészséges önbizalom:
Tiszteletben tartjuk saját igényeinket, és megkeressük a megfelelő önkifejezési formákat. Van merszünk egyedi, individuális lényként létezni, és saját egyéniségünket megmutatni a külvilágnak- ebben nem korlátoz bennünket mások véleménye.
Hiszünk az ötleteinkben, ambícióinkban, és nem szégyenkezünk érzéseink, tapasztalat általi meggyőződéseink miatt.

5. A céltudatosság gyakorlása

Tisztán látjuk saját teljesítőképességünket, és olyan célokat tűzünk ki, melyek erőfeszítést és önfegyelmet igényelnek- ezek elérése ugyanis olyan sikerélményhez juttat bennünket, ami beépül az önbecsülésbe. Határozott döntéseinket mindig cselekvés követi, elvégezzük azokat a feladatokat, melyek a meghatározott cél felé vezetnek.

Ha csak " megúszásra" játszunk, amiben nincs semmiféle személyes fejlődési lehetőség, önbecsülésünk nem fog erősödni, ez ugyanis komfortzónában nem lehetséges.

6. A személyes integritás gyakorlása

A viselkedésünkkel, cselekedeteinkkel mindig maradjunk hűek az elveinkhez. Ne fogadjuk el vakon mások diktátumát, tapasztalataink képezzék hitrendszerünk és meggyőződéseink alapját.
Tartsuk be ígéreteinket és felvállalt kötelezettségeinket, és legyünk tudatában annak, amennyiben cselekedeteink ellentmondásba keverednek hitrendszerünkkel, önmagunkat áruljuk el.
A nem ön- és meggyőződésalapú cselekedetek mindenképpen pusztítják az önbecsülésünket.

Ez is érdekelhet

Nagy téli szerelmi horoszkóp: ezt jelzik a bolygók a következő hónapokra

2023 decembertől 2024 február végéig fokozatosan bezáródnak régi ajtók. Azaz egyre csökken az esélye régi érzelmek feléledésének, kibékülésnek, újrakezdésnek. Ez egyesek számára rossz hír, míg mások számára eljött az idő, hogy végre előre, tovább lépjenek.

Tovább olvasom

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!