A legtöbb személy karaktere az alapcsoportja mellett még egy- két másikba is beleilleszthető.
Nézzük, melyek ezek!

1 . A pragmatikus gondolkodó

A pragmatikusan gondolkodó személy gyakorlatias és célirányos megoldásokra törekszik. Az a fontos számára, hogy cselekedetei hasznosak legyenek az általa vagy mások által kitűzött célok szempontjából.

Ellentéte a pusztán elméleti megközelítés, hiszen az csupán fikció mindaddig, míg azt a gyakorlatban nem lehet bizonyítottan felhasználni.
Jelmondatuk a következő lehetne: "A tett halála az okoskodás".

Te melyik típusba tartozol a gondolkodásmódod alapján? (fotó: Shutterstock)

2. A szintetikus gondolkodó

A szintetikusan gondolkodók kreatívak, kíváncsiak és rugalmasak. Teret engednek különböző nézőpontoknak és ideáknak, szeretnek elméletben eljátszani a legextrémebb lehetőségekkel is. Egyediek és individuálisak, igazi úttörő egyéniségek.

Ahelyett, hogy logikai úton vonnának le következtetéseket, absztrakt elképzelések mentén haladnak.
Leggyakoribb kérdésük: " És mi van akkor, ha….?"
Szeretik az építő jellegű vitákat, hevesen és impulzívan védik saját ideáikat.

Hirdetés

3. Az analitikus gondolkodó

Az analitikusok az elérhető tényeket és megbízható forrásból származó adatokat veszik alapul, általában szilárd keretrendszerrel és cselekvési mechanizmussal rendelkeznek.

Saját maguk számára fix szabályokat határoznak meg, melyeket igyekeznek mindenáron betartani.
Racionális és intellektuális típusok, remek problémamegoldók. Nehézséget okozhat számukra mások nézőpontjainak elfogadása, főképp, ha az számukra csekély mennyiségű tényszerű állítást tartalmaz.

4. Az idealista típus

Az idealista gondolkodók mindig magasröptű eszméket és nagy volumenű célokat követnek, maximalizmusuk miatt gyakran csak az általuk kiválónak és " legjobbnak" definiált dolgokat és személyeket tűrik meg maguk mellett.

Minden téren magasra teszik a mércét, önmagukkal szemben is.
Mások általában perfekcionistának találják őket, pedig számukra ez csupán annyit jelent, hogy megtesznek minden tőlük telhetőt.

Jövőorientáltak, szeretik a csapatmunkát, de csak azokkal képesek együttműködni, akik lépést tudnak tartani magas sztenderdjeikkel.
Meg kell azonban tanulniuk: nincs olyan, hogy legjobb, hiszen mindenkinek más a mércéje és értékrendje.

5. A realista gondolkodó

A realisták a legjobb problémamegoldók: nem riadnak vissza a nehézségektől, a problémákat az élet velejárójaként kezelik.

Viszonylag könnyen veszik az akadályokat, kitartóak és szívósak.
Két lábbal állnak a földön, és mindig elvégzik a szükségesnek ítélt feladatokat.

Ugyanúgy, mint a pragmatikus gondolkodók, probléma esetén körültekintően mérlegelik a pro és kontra érveket, illetve minden irányból megvizsgálják a lehetséges megoldásokat.

Nem döntenek gyorsan, inkább megfontoltak, mint impulzívak.
Ragaszkodnak a jól bevált , mások számára is működőképesnek bizonyult eljárásokhoz, ez olykor kreativitásuk kárára válthat.

Ez is érdekelhet

A karma 12 alaptörvénye

A karma, vagyis cselekvés törvényei fontos tanításokat hordoznak, melyek felhívják a figyelmünket saját sorsformáló szerepünkre.

Tovább olvasom

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!