Lopakodó omikron: ennyit ér ellene a vakcina.

A tizenkét év feletti olaszok kilencven százaléka legalább két oltásban részesült, és ez lehetővé teszi, hogy május elsejétől Olaszországban is eltöröljék a járványkorlátozásokat, amelyek között talán csak a beltéri maszkhasználat maradhat meg - közölte a római egészségügyi minisztérium szombaton nyilvánosságra hozott adataira hivatkozva a Corriere della Sera című napilap vasárnap.

Az olasz kormány 2020 decemberében döntött arról, hogy 90 százalékos átoltottsági arányt kell elérni az országban a járványügyi korlátozások jelentős enyhítéséhez - ez több mint 48,5 millió személy beoltását jelenti. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a harmadik, emlékeztető oltást már több mint 84 százalék vette fel. Lassabban halad viszont a vakcina negyedik adagjának beadása, melyből egyelőre csak a 80 év felettiek és a gyenge egészségű, 60 év felettiek részesülnek.

h i r d e t é s

Olaszországban az átoltottság elérte a kilencven százalékot, májustól enyhítenek.

A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A maszkhasználatról még nem született döntés

A jelenlegi járványhelyzet alapján az egészségügyi tárca arról döntött, hogy május elsejétől eltörlik az oltási vagy védettségi igazolás használatát. Tömegközlekedési eszközre, munkahelyre, üzletbe, zárt térbe bármilyen igazolás nélkül be lehet majd menni. Kivételt jelentenek - december 31-ig - a kórházak, más egészségügyi intézmények és idősotthonok. Ezekben az intézményekben az emlékeztető oltások kötelezettsége december 31-ig érvényben marad betegek, ellátottak, dolgozók és látogatók számára egyaránt.

Ami a maszkhasználatot illeti, a jövő héten dől el, hogy fenntartják vagy eltörlik-e beltéren. Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár korábbi nyilatkozata szerint májusban még fenntarthatnák az FFP2 típusú maszk kötelező használatát a tömegközlekedési eszközökön, a hivatalokban, vagy ott, ahol nem lehet biztonságosan távolságot tartani egymástól.


Olaszországban egyébként a járványgörbe lassan ível lefelé, de a húsvéti családi összejövetelek után ismét emelkedett a betegek száma, főleg az iskolások és az idősek között. Szombaton a napi esetszám ismét 70 ezer felett volt, és a koronavírus okozta COVID-19 betegség szövődményeiben 143 olasz hunyt el. A kórházi helyzet hetek óta stabil: valamivel kevesebben, mint 10 ezren szorulnak kórházi kezelésre, 409 beteget ápolnak intenzív osztályon.

Emberek tízmilliói küzdenek egy új krónikus betegséggel a koronavírus-fertőzést követően: a hosszú COVID-dal. Az elhúzódó tünetekkel járó probléma széleskörűen érinti az emberi szervezetet, kezelése pedig elképesztő pénzösszegeket emészt fel.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!