Természetes, hogy ilyenkor sok seb és múltbéli emlék felszakad, hiszen a világ elcsendesül körülöttünk, ami befelé fordulásra szólít. A csend következtében, külső inger híján ekkortájt a múltban élünk, és szép emlékeinkből táplálkozhatunk: gyermekkorunk boldog karácsonyaiból, szeretetteljes pillanatokból, illetve azokból az időkből, mikor még sokan ültük körül a vacsoraasztalt.

Akár kényszerű, átmeneti egyedüllétről, vagy régebb óta fennálló élethelyzetről van szó, ne hagyjuk magunkat belesüppedni a melankóliába. Sokat tehetünk azért, hogy kellemesebben teljenek az ünnepek.

1. Nem vagyunk egyedül!

Sokan töltik magányosan az ünnepeket hozzánk hasonlóan. Semmiképpen se gubózzunk be, hanem keressük fel rég nem látott távolabbi ismerőseinket és családtagjainkat, akiket esetleg régóta nem szólítottunk meg, és könnyen rádöbbenhetünk arra, hogy örömet okoz számukra a felbukkanásunk.
Ha a másik fél nyitott rá, javasoljunk személyes találkozót is - pláne, ha ismerősünk szintén egyedül van. Fogjunk össze, és segítsünk egymásnak!

Karácsonykor is próbáljunk nyitni a világ felé (fotó: Shutterstock)

2. Vállaljunk karitatív munkákat, feladatokat

Legyen szó bármilyen szociális munkáról, rászoruló személyek segítéséről , betegek meglátogatásáról, rengeteget segíthetünk ebben az időszakban a hátrányos helyzetben lévőknek. Egyrészt felismerhetjük, hogy mások élethelyzete jóval nehezebb, mint a mi aktuális állapotunk, másrészt az öröm, amit másoknak okozunk, hálaként és szeretetenergiaként visszacsapódik ránk.

3. Töltsünk időt a természetben, ne üljünk egész nap otthon

A természet energiái életerővel töltik fel testünket-lelkünket. Sétáljunk, mozogjunk a szabadban, menjünk el egy fürdőbe, vagy nézzünk ki egy jó filmet, és irány a mozi!
Kerüljük azokat a helyeket, filmválasztásnál pedig azokat a témákat, amelyek még inkább eszünkbe juttatják a szeretteink hiányát. Ha könyvet választunk estére, inkább az új gondolatokat ébresztő, motiváló tartalmat vagy vidám, akciódús műveket részesítsük előnyben.

4. Online platformok

A család és társaság nélkül karácsonyozók, vagy a társas magányban élők szinte megrohamozzák a társkereső platformokat ebben az időszakban, nem pusztán csak komoly partnerkeresési szándékkal.
Kommunikáljunk, chateljünk bátran, nem kell szégyellnünk magányunkat és ismerkedési igényünket.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!