Vannak időszakok, amikor mintha összesűrűsödne az élet, és a sors több jelentőségteljes változást hoz. Ilyen ez a mostani is, 2023 márciusa az esztendő legsűrűbb hónapja asztrológiai szempontból. Ezeknek a sorsfordulatoknak nem mindegyike lesz nyilvánvaló azonnal, de a most induló folyamtok hosszú távon nagy hatással lesznek az életünkre.

Márpedig a változás sokakban zsigeri félelmet ébreszt. A Fanny magazin pszichológus szakértője szerint azért tölt el minket aggodalommal, mert a megszokott életünket biztonságosnak, kiszámíthatónak érezzük, ráadásul pontosan tudjuk, hogy ha alakítunk rajta, akkor a régi elmúlik, vége lesz. Ezért ragaszkodunk a megszokotthoz, még akkor is, ha már nem tesz boldoggá, nem elégít ki minket, nincs benne kihívás vagy fejlődési lehetőség.

A másik rémisztő ebben az egészben, hogy ha az életünk egyetlen részén módosítunk, akkor az mindent befolyásol, újra kell tervezni, ami még jelentősebb módosításokat követel meg.

De hogy mégis egy kis bátorságot gyűjtsünk az elkövetkező időszakhoz, a szakértő felsorol 6 tényezőt, amivel ha tisztában vagyunk, könnyebben megbarátkozunk a változás gondolatával is.

1. Lehetőség számunkra

Örök igazság, hogy az életben egyetlen dolog állandó; a változás. Küzdhetünk ellene, halogathatjuk, kitérhetünk előle, de csak ideig-óráig. Ám ha úgy fogjuk fel, hogy ez a legjobb, ami történhet velünk, akkor tudatosabban készülhetünk rá. Tekintsünk úgy erre az egészre, mint egy lehetőségre. Lehetőség arra, hogy kipróbáljunk más dolgokat, tapasztalatokat szerezzünk, gazdagabbak legyünk. Lehetőség arra, hogy abbahagyjuk, ami nem működik, és elkezdjünk valami olyat, ami működhet. A változásokkal újra és újra megújulunk, szárnyra kapunk, és amikor megöregszünk, és az emlékeink jelentenek számunkra mindent, akkor lesz miből táplálkoznunk. Arról nem is beszélve, hogy sokkal több energiát és erőfeszítést igényel ellenállni a dolgok alakulásának, mint elfogadni azokat.

Hirdetés
A következő időszak sok változást hoz (fotó: Shutterstock)

2. Merészség is kell hozzá

Ahhoz, hogy ki merjünk lépni a komfortzónánkból, szükségünk van nyitottságra, bátorságra, kifejlett személyiségre. Tehát amikor merünk változtatni, akkor legyünk tisztában azzal, hogy ezeknek az erényeknek a birtokában vagyunk-e. Legyünk büszkék magunkra! És ha elbizonytalanodunk, ez adjon nekünk erőt.

3. Ez "csak" fejlődés

Lehet, amikor arra kényszerülünk, hogy lépjünk, - például felmondjunk a munkahelyünkön, elváljunk vagy éppen összeházasodjunk - akkor csak utólag tudjuk értelmezni és visszavezetni, hogy ez milyen előnyöket hozott a mi kis életünkben. Bármi is történjék, a változás mindig fejlődést jelent. Javulhat az anyagi helyzetünk, az életminőségünk, a szociális érzékenységünk, alakulhat a személyiségünk, és még számtalan más előnnyel járhat. A fejlődés által megtanulhatjuk elfogadni a káoszt, felismerjük, hogy elfogadható és megvalósítható. Ezután nagyobb önbizalommal felvértezve sétálunk bele a következő félelmetes helyzetbe. Elkezdünk boldogulni, mert már bebizonyítottuk magunknak, hogy nem csak kezelni tudjuk mindezt, hanem akár élvezni is.

4. Csupa izgalom vár ránk

Változás nélkül nincs kaland az életben. Egyik benyomás ér minket a másik után. Legyen szó szerelemről, másik munkáról vagy költözésről, az új mindenképpen felkavarja az állóvizet, ami eddig körülvett minket. Valami érdekes, izgalmas dologban lehet részünk.

5. Jobbá tesz minket

Megtaníthat minket alkalmazkodni, és segíthet abban, hogy rugalmasabbak legyünk, de persze csak akkor, ha reálisan látjuk a saját fejlődési és tanulási képességeinket. Akkor tesz jobbá minket, ha már megtanultuk, hogyan fordítsunk egy kihívást jelentő helyzetet a saját előnyünkre.

6. Segít megismerni önmagunkat

Amikor egy addig ismeretlen helyzet következik be az életünkben, az kitűnő alkalom arra, hogy rájöjjünk, hol vannak a határaink, korlátainkat: mi az, amit tudunk kezelni, és mi az, amit már nem. A komfortzónánkon belül mozogni igazán könnyű dolog. Egyszerűen csak követjük a rutint, és előre tudjuk a következményeket. A komfortzónán kívül viszont a bizonytalanság vár minket, amelyek próbára tehetik a gondolkodásmódunkat, az addig helyesnek vélt hitrendszerünket. És éppen ez a jó! Hiszen cseppet sem biztos, hogy amit eddig helyesnek hittünk, az tényleg az, vagy éppen fordítva. A változás új ajtókat nyit meg előttünk, amelyeken belépve megismerhetjük, hogy kik is vagyunk valójában, és hogyan vélekedünk bizonyos dolgokról.

Ez is érdekelhet

A Szaturnusz a Halak jegyébe lép, és új fejezetet nyit az életünkben

Régóta vártunk erre: 2023 március 7-én 12:55-kor a Szaturnusz, a nagy sors bolygó a Vízöntőből átlép a Halak jegyébe, és 2026 február közepéig ott tartózkodik. Ezzel sorsszerű változásokat indít el. A Vízöntő levegő jegy, a Halak víz jegy: míg a levegő az elmélet, addig a víz az érzelmek.

Tovább olvasom

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!