Kép forrása: Unsplash

Minőségi együtt töltött idő

Ennél semmi sem lehet fontosabb a gyermekek számára, hiszen ez ad lehetőséget arra, hogy kapcsolódjanak a szülőkkel és hogy kizárólagosan rájuk irányuljon a figyelem. Nincs közben munka, nincs telefonnyomkodás, a gyermek megkapja a 100%-os törődést és az ő igényei, az ő élményei vannak középpontban. Ez megerősíti a bizalmat és segít kialakítani az egészséges szülő-gyermek kapcsolatot. Az együtt töltött idő során a szülő lehetőséget kap arra, hogy példát mutasson a gyereknek olyan életvezetési és viselkedési mintákban, ami később, felnőttként segíthet majd nekik.

A szeretet kimutatása

Bármennyire is alapvető dolog és könnyűnek hangzik, vannak olyanok, akiknek egyáltalán nem az! Állhat e mögött bármilyen érzelmi korlát, bármilyen negatív gyerekkori élmény, de valóban sokan vannak ebben a szituációban: nehéz kimondani a szeretlek szót, nehéz fizikai kontaktot létesíteni és öleléssel kifejezni a szeretetet. Ezt gyakorolni kell, semmi más titok nincs benne! Ha nem jön ösztönösen, akkor ne essünk kétségbe mert képesek vagyunk rá. Ki más felé mutassuk ki a szeretetünket, ha nem a gyermekünk felé, nem igaz? Neki meg fogja ez határozni az egész gyerekkorát és így érzi majd magát maximális biztonságban.

Kép forrása: Unsplash

Kreativitás

Egy szülőnek kreatívnak kell lennie. Nem állhat abból egy gyermek nevelése, hogy a kezébe nyomjuk a telefont vagy elküldjük mesét nézni a TV elé, mert unatkozik. Nem-nem, nekünk kell kitalálni, mi az, amivel le tudja magát foglalni és amit boldogan tudna csinálni. Ez a mi felelősségünk. Igen, fontos, hogy egy gyerek egyedül is képes legyen játszani és feltalálja magát, de a szülőség bizony megköveteli, hogy időnként a legnehezebb napokon is használjuk a kreativitásunkat és segítsük a gyermek napját azzal, hogy új, izgalmas ötleteket találunk ki neki! Ez lehet egy jó játék, egy segédkezés a házimunkában, egy közös spontán tánc, sportolás vagy akár egy nem megszokott program az óvoda/iskola után. Mindegy, hogy mi, de mindig legyen egy jó ötlet a tarsolyunkban, rögtönözzünk, ha kell!

Minőségi játékok

A gyerekeket a játékok veszik körül szinte a születésük pillanatától kezdve. Játékok által fejlődnek és tanulnak, az pedig nagyon fontos, hogy ha tehetjük, akkor magas minőségű és gyermekbarát termékekkel vegyük őket körbe, olyanokkal, mint amilyenek például a Little Dutch játékok. Ha elköteleződünk egy márka mellett, akkor nehéz dolgunk már nem lesz, ugyanis jellemzően babakortól kezdve egészen iskolás korig minden olyan dolog megtalálható a kínálatban, amire csak szükség lehet az évek során. Érdemes minél többet utána olvasni és nagyjából képben lenni azzal, hogy melyik életkorban mi az, amit javasolnak beszerezni - általánosságban elmondható, hogy teljes mértékben meglátszik egy gyermeken, ha otthon jó játékok vették körül, már az óvoda elkezdésekor is.

Természetközeliség

A természetben, a szabad levegőn eltöltött idő nem csak az egészség, hanem a fizikai jólét szempontjából is nagyon fontos. Csökkenti a stresszt, megnyugtatja az idegeket és amúgy is: egy gyereknek lételeme a szabad levegőn mozgás, ezt mindenképpen biztosítanunk kell nekik már az első perctől kezdve! Sétáljunk nagyokat, legyen a mindennapok kötelező és biztos pontja az, hogy töltünk kint is értékes perceket. A természet közelsége arra is megtanítja a gyerekeket, hogy tiszteljék és becsüljék környezetüket.

Hirdetés

Önállóság támogatása

Ahogy növekszik egy gyermek, úgy lesz képes egyre több feladatot önállóan, egyedül ellátni: így ismerik meg saját képességeiket és kompetenciáikat is. Hatalmasat dobhat egy gyermek önbizalmán az, amikor képes önállóan megoldani egy feladatot és azért dicséretet, elismerést kap. Ha támogatjuk őket abban, hogy bizonyos szituációkat egyedül, segítség nélkül oldjanak meg, akkor sokkal jobb lesz a problémamegoldó képességük és rugalmasabbak lesznek. Ezek pedig nagyon jól fognak jönni akkor, amikor az élet különböző kihívások elé állítja majd őket - mindig erre gondoljunk!

Kommunikáció

Szülő és gyermek között nagyon fontos a megfelelő kommunikáció. Ehhez rengeteg beszélgetés szükséges, és fontos, hogy már egészen kicsi kortól beépítsük ezt a mindennapokba: mindent beszéljünk meg velük, mondjuk el pontosan, hogy mi fog történni! Ha valami csínyt követ el a gyermek, magyarázzuk el neki, ez miért volt helytelen és milyen következményekkel is járhatott volna. Nem kell sokat gondolkozni ezen, egész egyszerűen beszélgessünk, legyen egyértelmű és magától értetődő, hogy mindent megvitatunk velük.

Legyenek szabályok, legyenek határok!

A határszabás elengedhetetlen egy gyermek nevelése során. Ha nem fektetjük le az alapokat, ha nincs meg az egészséges szigor, akkor abból sok jó nem sülhet ki. Muszáj következetesnek lenni, nagyon fontos, hogy egy gyerek ismerje a határokat és tudja, mi az, amit nem szabad túllépni. Ezt is lehet gyakorolni és soha nem lehet túl későn elkezdeni akkor, ha azt érezzük, hogy túl laza a gyeplő és a gyermek nem megfelelő irányba terelődik. Mi vagyunk a szülők, nekünk kell őket a helyes útra visszatenni, ha pedig úgy érzik, bármit megtehetnek, az egyáltalán nem fog jót tenni a jellemfejlődésüknek.

A család fontossága

A boldog gyerekkor egyik alapja a boldog családi háttér. Nagyon fontos, hogy lássa rajtunk gyermekünk, hogy ápoljuk a családi kapcsolatokat, hogy fontos számunkra a közel s távoli család minden tagja. Hogy igyekszünk megbocsátani, haragot nem tartani, békében, boldogan támogatni egymást és lehetőleg minél több időt együtt tölteni azokkal, akiket szeretünk. Ezek olyan dolgok, melyeket megint csak mi magunk tudunk megtanítani és példát mutatni vele. Annál pedig nincs is szebb, mikor kamaszként egyértelmű lesz számára, hogy meglátogatjuk a nagyszülőket, hogy részt veszünk örömmel a családi eseményeken, hogy támogatjuk minden helyzetben a testvérünket. Ha ezt elértük, akkor valamit nagyon jól csináltunk.

Mindig hallgassuk meg őket!

…és legyünk objektívek. Tehát, ha egy adott szituációban a gyermeknek van mondanivalója, akkor hallgassuk meg, és adjunk tanácsot. Ha egyetértünk, támogassuk őket, ha viszont a realitás talaján maradva azt látjuk, hogy sajnos nem neki van igaza, akkor megfelelő érvekkel alátámasztva mondjuk el a mi nézőpontunkat. Legyünk jó hallgatóság és a gyermek is érezze azt, hogy hozzánk bármikor fordulhat a gondolataival, a problémáival.

Gyermeket nevelni az egyik legnehezebb, ám egyben legcsodálatosabb feladat. Attól a perctől kezdve, mikor születésük pillanatában felsírnak, folyamatosan tanulunk mi magunk is.
Ők tanítanak minket, mi tanítjuk őket - ez egy életre szóló, fantasztikus kaland, melynek jó érzés a részese lenni!

Szponzorált tartalom


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!