A spiritualitás fogalma és gyakorlása mindannyiunk számára más formában nyilvánul meg.
A spiritualitás lexikális definíciója a következő: "Világnézeti formák közös neve, melyek elsősorban a szellemi, természetfeletti erők, illetve a lélek értelmezésén, magyarázatán alapulnak."

Valójában melyek e fogalmat hűen tükröző eszmék, és honnan ismerhetjük fel a spirituálisan érett személyeket?

1. A spirituális ember azt vallja, hogy élete nem csupán egy öncélú személyes történet, hanem egy magasabb szintű rendet, célt és értelmet szolgál, mások sorsával és az univerzális energiákkal szorosan összefonódva. Elfogadja, hogy az élet jóval több, mint a természet által létrehozott egyszeri és megismételhetetlen játék.

7 jel, hogy spirituálisan érett vagy (fotó: Shutterstock)

2. A spirituálisan érett lélek nem kötődik túl erősen az anyagi világhoz, már túl van a formákhoz kötött vágyain és ambícióin. Az teszi őt éretté, hogy megtapasztalta: ezeknek az ambícióknak és vágyaknak a kiélése sem hozta el számára az igazi boldogságot. Időleges kielégüléseket talán, de tartós boldogságot nem.

3. Az érett lélek már megtapasztalta a formai világ állandó változékonyságát, ahol kevés dolog igazán tartós, minden a folyamatos fejlődés, átalakulás állapotában van. Nem ragaszkodik görcsösen a földi síkon elérhető anyagi dolgokhoz, hiszen tudja, nem a materiális dolgok halmozása jelenti a biztonságot, hanem a szellemisége.

Hirdetés

4. Életcélja komplex és nem elsődlegesen anyagi javakra korlátozódik. Meg akarja találni lénye valódi középpontját és ezzel elérni a formáktól való függetlenség tartós boldogságát, a lét örömét, az egység állapotát.

5. Minél érettebb egy lélek, annál kevésbé befolyásolják a társadalmi elvárások, a félelmei és az ambíciói. Bátran jár azon az úton, amit önazonosnak érez, kitart a döntései és az elvei mellett erős külső ellenállás esetén is. Hite nem pusztán vakhit, hanem személyesen is megtapasztalta az univerzum működésének törvényeit.

6. Elfogadja az égi irányítást, és hagyja magát felsőbb erők által vezetni. Nem ragaszkodik görcsösen sem személyekhez, sem körülményekhez, mindig készen áll a tanulásra és a szellemi fejlődésre. Elfogadja, ha valamit nem tud, nyitott az újra.

7. Közösségi szemléletmódot vall, önmagát és tapasztalatait szívesen osztja meg másokkal. Nem ítélkezik, a "jó és rossz" kétpólusú megítélése helyett árnyaltan gondolkodik. Megvizsgálja és figyelembe veszi mások szempontjait , és hogy minden ember különböző. Szeret adni, és képes mások lelki- érzelmi befogadására - nagy hangsúlyt fektet az emberi kapcsolódásokra.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!