A Carpe Diem szó szerinti jelentése: "Ragadd meg a napot", vagyis éljünk a jelenben, és igyekezzünk a legtöbbet kihozni az adott pillanatból. Az "Élj a mának" a szállóige közismertebb fordítása, melyet sokan a mértéktelen és felelőtlen élvezethabzsolással kapcsolnak össze - tévesen.

Itt és most

A hedonizmus nem egyenlő az alapgondolat lényegével: az élvezetek hajszolása nem más, mint ösztönös és öntudatlan cselekvés, mely pillanatnyi igényeink kielégítését célozza. A jelenben való tudatos létezés a lehetőségeink felismerését segíti, és egészséges cselekvőkészséget takar. A múlt már nem létezik, a jövő még nincs "készen", csak a jelenben van módunk cselekedni és megélni a pillanatot - ehhez azonban odafigyelés és tudatosság szükséges. Amit ma megtehetünk, azt ne halogassuk, hozzunk ki minden egyes napból a legtöbbet tudatos cselekvés által.

Lényegében az "itt és most" minél teljesebb megélését jelenti, melyben a pillanat varázsa teljesen átjárja lelkünket, és figyelmünket gondolatainkra, érzelmeinkre és különböző érzékszervi benyomásokra tereli.

Február 26-án van a Carpe Diem világnapja (fotó: Shutterstock)

Honnan ered a "Carpe Diem" világnap hagyománya?

A kezdeményezés Yvette Francino amerikai tréner, író és coach nevéhez köthető, aki egyik jóbarátja, Craig Dunham életét igyekezett teljesebbé tenni, miután 2008- ban ALS-t diagnosztizáltak a férfinál. Az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) egy halálos betegség, mely a mozgatóideg fokozatos leépülésével jár, és folyamatosan romló izomgyengeséghez vezet - általában legfeljebb 5 év alatt végzetessé is válik.
Yvette segített Craignek hátralévő életét a lehető legteljesebb minőségben megélni és értékes tartalommal megtölteni.

Ne várj holnapig!

Craig 2010-ben hunyt el, betegsége 2 éve alatt fokozatosan elveszítette beszéd- és mozgáskészségét.
Amit viszont élete végéig nem veszített el, az a szeretetre és a pillanat megélésére való képessége volt - ebben nyújtott neki felbecsülhetetlen segítséget Yvette.

Hirdetés

Yvette családja és barátai mindent elkövettek, hogy felhívják az emberek figyelmét a nő csodálatos személyiségére és segítő tevékenységére, a későbbiekben Yvette egyre szélesebb körben kezdett gyógyíthatatlan betegek álmainak megvalósításában közreműködni, és életminőségük javításában részt venni.

Végül munkásságának tisztelegve, február 26-a nemzetközileg is elismert "Carpe Diem" nap lett, melynek célja, hogy mindenkihez eljusson a jelen szeretetteljes megélésének üzenete - Yvette megfogalmazása szerint: " Ne várj holnapig, hogy megtedd , amit szeretnél azokkal, akiket szeretsz".

Ez is érdekelhet

A Gyógyítás és Törődés angyala vigyáz ránk február 25. és 29. között

Habuhiah, a Gyógyítás és Törődés angyala a február 25. és 29. között született Halak őrangyala, és Ő patronálja ezt a néhány napos időszakot.

Tovább olvasom

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!