Thoreau híres amerikai író és filozófus 1817-ben ezen a napon látta meg a napvilágot. Ralph Waldo Emerson, az ismert filozófus és lelkész tanítványa volt, követői őt tekintik a legelső amerikai környezetvédőnek és a polgári engedetlenség filozófiai megalapozójának. Emerson eszméit továbbgondolva a természettel való összeolvadást hirdette, illetve a demokratikus eszmék valóra váltásáért küzdött.

A leföldelt energiák jót tesznek testnek, szellemnek, léleknek (fotó: Shutterstock)

Miről is szól az egyszerűség napja?

Felgyorsult világban élünk, és mindannyian rengeteg teherrel, feladattal küzdünk nap mint nap. Az egyszerűség világnapjának tradíciója abból a vágyból született, hogy egy napra feledkezzünk meg minden problémától és nehézségtől, és szimplán igyekezzünk élvezni az életet, a jelenben való létezést.
Ez a nap az ember valódi, szabad lényére emlékeztet bennünket, engedjük meg magunknak, hogy egy pillanatra eltávolodhassunk a túlcivilizálódott világban való részvételtől.

Mit érdemes ezen a napon tennünk, megfontolnunk?

Amennyire munkánk és életvitelünk megengedi, igyekezzünk a technikai eszközöket kicsit háttérbe szorítani. Menjünk ki a szabadba, virtuális kontaktok helyett személyes kapcsolatainkat igyekezzünk ápolni. Gondolkozzunk el azon, mennyi időt töltünk el alapvetően jelentéktelen és boldogságot nem okozó tevékenységekkel, pótcselekvésekkel, igyekezzünk meghallani szívünk és valós lényünk hangját, kívánságait.

Július 12-e kiváló alkalom arra, hogy átgondoljuk, valóban azt az életet éljük-e, amire alaptermészetünkből kifolyólag vágyunk, és vajon joggal érezzük-e úgy, hogy egy megállíthatatlan mókuskereket taposunk. Ha úgy látjuk, a mindennapjaink tele vannak aggodalommal és megfelelési kényszerrel, gondoljuk végig, mi magunk mit tehetünk terheink csökkentésének érdekében, és melyek azok a káros viselkedésminták, amiktől érdemes lenne megszabadulnunk egy szabadabb életforma megteremtéséhez.

Az ember alaptermészete eredendően szabadságra és ösztönös viselkedésre vágyik. Igyekezzünk önismeretünk birtokában végiggondolni, milyen változtatásokra lenne szükségünk ahhoz, hogy valóban boldogabb és elégedettebb életet éljünk - ehhez pedig sokszor a bonyolultnak tűnő dolgok leegyszerűsítése szükséges.

Hirdetés

Az egyszerűség nagyszerű - és rendkívül boldogító is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!