A kínai közösségi platformokon vasárnap számos, Sanghajban készült videó terjedt el, melyeken az épületek köré felállított kordonok - egyes helyeken kék, fémlemezekből álló korlát, máshol zöld, fémrács alkotta kerítés - láthatóak. Az intézkedést az ország más részein is alkalmazták már, olyan épületeket vagy területeket kerítve el, ahol új esetek felbukkanása miatt kijárási tilalmat rendeltek el.

Sanghajban szigorúbb zárlat alá vették a karantén alatt álló területeket. A fotó április 25-én készült a városban.

Lelki és anyagi terhekre panaszkodnak a lakók

Sanghajt egészében április elejétől helyezték vesztegzár alá, módosítva azt az eredeti tervet, miszerint két szakaszban öt-öt napra zárják le Sanghaj keleti, majd nyugati részét. A város egyes lakónegyedeiben már több mint egy hónapja érvényben van a kijárási tilalom. A város lakói közül sokan akadozó élelmiszer- és egészségügyi ellátásról, valamint az intézkedések jelentős lelki és anyagi terheiről panaszkodnak. A kínai közösségi platformokon ugyanakkor a vesztegzárral kapcsolatos, kritikus hangvételű beszámolókat és egyéb tartalmakat gyors ütemben cenzúrázzák.

Koronavírus: nagyobb veszélyt jelentenek a barátok.

h i r d e t é s

A hét elejétől kezdve olyan lakónegyedekben, ahol 14 napon át nem azonosítottak újabb fertőzötteket, engedélyezték a vesztegzár feloldását, ám az intézkedés nem feltétlenül jelent számottevő enyhítést, hiszen a lakónegyed környezetének kockázati besorolásától is függ, hogy a lakók kimehetnek-e az utcára.


A sanghaji egészségügyi hatóságok vasárnapi jelentése szerint a március eleje óta tartó járványhullámban 87 koronavírus-fertőzött hunyt el a városban, közülük mindössze öten voltak beoltva koronavírus elleni védőoltással. Az elhunytak átlagéletkora 81,1 év, és a COVID-19 betegség mellett mindannyian egyéb, súlyos betegségekben szenvedtek - a többi közt rosszindulatú daganat, súlyos szív-és érrendszeri és idegrendszeri megbetegedések miatt álltak kezelés alatt.

Az eddigi leghosszabb COVID-fertőzést dokumentálhatták.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!