A travelo.hu cikkéből megtudhatjuk, hogy a szuperhold idején a Hold nagyobbnak és vörösebbnek látszik, mint egyébként. Különböző kultúrák különböző neveket adtak a teliholdnak, az évszakhoz kötődő időjárási és más jelenségekről, és az ideit bizonyos helyeken a szeptemberi szüretről Szüreti Holdnak is nevezik.

És hogy mi okozza az apró méretbeli különbséget? A jelenség abból fakad, hogy amikor a Hold megkerüli a Földet, nem tökéletes kör, hanem ellipszis pályán mozog, ezért bizonyos időszakokban kissé közelebb esik hozzánk, mint máskor. Idén a legközelebb augusztus 1-én és 31-én esett hozzánk, de egyesek már a július 3-it és a ma estit is annak számítják.

Ma este telihold lesz a Kos jegyében, ami az év utolsó szuperholdja is (fotó: Shutterstock)

Csillagok a Halak csillagképben

De a ma esti telihold, amelyet a Jupiter és a Szaturnusz is kísér az égbolton, nem csak emiatt lesz különleges látvány, hanem azért is, mert két csillagot is el fog fedni. A déli égbolton 00:05-kor fog a nyugati oldalán belépni a 27 Psc csillag. Igaz szabad szemmel fényszennyezésmentes égen is nagy kihívás észlelni a csillagot, mivel a fényessége 5 magnitúdó, színe a Naphoz hasonló. A Halak csillagképben tőlünk 234 fényévre található csillag egy órával később, 01:06-kor fog kilépni a Hold délkeleti részén.

A következő fedésig kicsivel több mint egy órát kell várnunk. Ekkor a Hold már a délnyugati égbolton lesz, és 02:09-kor a 29 Psc csillag kerül fedésbe. A belépés a Nedvesség Tengerétől (Mare Humorum) északnyugatra lesz. A holdi tengert, amelyet gyönyörű krátermező vesz körül, égi kísérőnk délnyugati területén észlelhetjük. A szintén a Halak csillagképben található csillag is a szabad szemes láthatóság határán van, azonban jóval messzebb található, 454 fényévre a Földtől, és kékesfehér színben tündököl. A kilépésre nem kell sokat várnunk, mivel a csillag 02:55-kor a Hold délnyugati részén fog előbukkanni.

Ez is érdekelhet

A hétvége horoszkópja.: szerencsés bolygóállásokkal veszi kezdetét az október...

Nem lesz okunk panaszra a hétvégén, két szuper fényszög és vasárnap már a Bika Hold is abban segít minket, hogy feltöltődjünk, kikapcsolódjunk. A hétvége horoszkópja következik Székelyhidi Ágnes asztrológustól.

Hirdetés
Tovább olvasom

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!