A ZTF alkonyattól pirkadatig fénylik majd a fejünk felett, összfényessége pedig egy halvány csillagéval fog vetekedni, azaz sötét, fényszennyezéstől mentes, felhőtlen égbolton szabad szemmel is megpillanthatónak ígérkezik. A ZTF legutóbb körülbelül ötvenezer éve járt a Föld közelében, ami azt jelenti, hogy a neandervölgyi ember akár láthatta is.

Érdmes ma az eget fürkészni! (fotó: Shutterstock)

Üstökösök a történelemben

Nem meglepő, hogy a hajdani embereket félelem töltötte el, valahányszor feltűnt az égen egy fényes kométa. A fürtös csillagokat - ahogyan az üstökösöket nevezték - vészhozónak tekintették.

A történelem során többször tört ki üstököspánik, az egyik emlékezetes ilyen eseményre 1736-ban került sor, amikor William Whiston tiszteletes Cambridge-ben azt jósolta, hogy az adott év október 16-án véget ér a világ, mivel a Föld egy üstökössel fog ütközni. Whiston jövendölése akkora riadalmat keltett Londonban, hogy a canterbury érseknek nyilvános cáfolatot kellett kiadnia.

A másik emlékezetes üstökös az 1858-as Donati-üstökös: ezt tartják a valaha feltűnt legszebb üstökösnek. Ragyogó feje, nyílegyenes ioncsóvája és hatalmas, ívelt porcsóvája volt.

Február elején Magyarországról is láthatjuk

Az üstökös már most is itt van a fejünk fölött. A Földhöz legközelebb kerülve a Sarkcsillag közelében, a Camelopardalis csillagképben lesz látható. Fényszennyezéstől mentes égbolt alatt egy halvány foltot kell keresnünk!

Hirdetés

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!