Június 21. a nyári napforduló időpontja. Az északi féltekén ekkor köszönthetjük a leghosszabb nappalt és az év legrövidebb éjszakáját.

A nyári napforduló megünnepléséhez legtöbben a három nappal későbbi, Szent Iván éjszakáján tartott hagyományőrző rituálékat társítják, amelynek fő eleme a tűz. A kelta kultúra őrzői azonban a napfordulókor elsősorban a Nap éltető erejét dicsőítik, ehhez kötődnek ünnepi szokásaik is.

Litha, a nyári napforduló ünnepe (Shutterstock)

A nyári napforduló Litha, a gabonaistennő ünnepe

A kelta és angolszász mitológiában a nyári napforduló, Litha, a gabonaistennő ünnepe. Az életet adó melegség és termékenység forrása a Nap, és mivel az évben ezen a napon süt leghosszabban, Litha a földi bőséget, az érettséget, az elevenséget és az életörömöt jelképezi.

Lithához kapcsolódik az örömtűz fogalma is: a tűz gyújtása segít megőrizni a fényt, amely a Napot segíti a sötétséggel szemben vívott harcában.

Hogyan és mivel töltsük ez a különleges napot?

Szent Iván éjszakáját megelőzően töltekezzünk fel a leghosszabb nappal jótékony erejével, és ha próbáljuk ki azokat a rituálékat, amelyek ehhez a különleges naphoz kötődnek.

Hirdetés

Töltsünk minél több időt a szabadban!

A kelták a nyári napforduló napján szinte minden idejüket a szabadban töltötték. Az ünneplés mellett olyan kellemes szabadtéri munkákat végeztek, mint a kertészkedés, a növények és a föld gondozása, a termések betakarítása. Ezzel hálálták meg a nap éltető erejének földi adományait.

A napenergia felhasználása ásványaink feltöltésére

Ezen a napon a legerősebb a nap energiája, ezért különösen alkalmas ásványaink, gyógynövényeink energetizálására, megtisztítására. Helyezzük őket egy kis textilzsákban egy védett, de napsütötte helyre néhány órára.

Jóga és meditáció a szabadban

A manifesztációhoz és a kívánságok bevonzásához is kiváló a Litha ünnepe. Legyen szó jógáról vagy pihenésről, meditációról, ezt mindenképpen a szabadban végezzük. Érezzük és vizualizáljuk, ahogy a Nap különleges ereje átjárja a testünket-lelkünket, és segíti szellemi teremtő energiáink kibontakozását.

Sok zöldség, gyümölcs és házilag sütött kenyér a Föld adományainak tisztelegve (Shutterstock)

Étkezzünk tisztán

Fogyasszunk legalább ezen a napon tiszta és adalékanyagmentes élelmiszereket. A föld adományainak tisztelegve elsősorban zöldséget és gyümölcsöt, házilag sütött kenyeret vegyünk magunkhoz a nyári napfordulón.

Töltsük társaságban az időt

A Litha a közösen megélt öröm ünnepe is. Találkozzunk barátainkkal, és mindannyiunk számára kedvelt elfoglaltságokkal töltsük az időt. Ha van párunk, a közösen megélt öröm ezen a napon kiválóan erősítheti a kapcsolatot. Éljük át az önfeledtség állapotát, és ezt az érzést osszuk is meg a környezetünkkel. Mindenféle karitatív tevékenységre és adakozásra is rendkívül kedvező ez a nap. Nyissuk meg szívünket, és kapcsolódjunk másokkal!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!