Sokak szerint szerencsétlenséget hoz a 13-as szám, hát még ha dátumként egy pénteki napra esik. Vannak ugyan, akik rá sem hederítenek az efféle babonákra, de attól még tény, hogy évszázadok óta a legkülönbözőbb kultúrákban is tartja magát a vélekedés, hogy a péntek 13 bizony vonzza a bajt.

Sok babona kötődik péntek 13-hoz (fotó: Shutterstock)

Tizenhárman az utolsó vacsorán

A keresztény kultúrkörben már régóta ismert a 13-hoz fűződő babona. Állítólag ezen a napon harapott bele Éva a tiltott a gyümölcsbe. Azon a bizonyos utolsó vacsorán is tizenhárman ültek egy asztalnál Jézussal együtt, közülük az egyik maga az áruló Júdás volt. Ezért volt szokás sokáig, hogyha a vacsoravendégek száma éppen 13 főt tett ki, inkább hívtak valakit még pótvendégként, még ha nem is számított igazán az asztaltársasághoz.

Más kultúrákban azért számított szerencsétlennek, mert eggyel több, mint a 12. Tradicionálisan a 12 a tökéletesség, a teljesség jele a számmisztikában (12 hónap van az évben, 12 óra, 12 csillagjegy, 12 apostol), ami ezen túl van, az megbontja a teljességet, tehát a gonosz jegyében fogant.

A héber ábécében a 13. betűt ugyanúgy "mem"-nek kell ejteni, mint a halál szót, ezért baljóslatúnak vélték. Állítólag a skandináv mitológiában is visszaköszön ez a babona, hisz úgy vélték, ha tizenhárman ülnek le egy asztalhoz, az szerencsétlenséget jelent.

Elterjedt babona

A XX. század első felében olyan rossz híre volt, hogy a New York-i felhőkarcolók 80 százalékánál egyszerűen nem volt 13. emelet, a szállodákban 13-as szoba, a kórházakban 13-as kórterem, a színházak nézőterén 13. sor, az utcákon 13-as házszám, és egyes légikikötőkben ma is hiába keresnénk a 13-as beszállókaput. A Forma 1-ről már nem is beszélve, ahol szintén nincs 13-as autó…

Szeptember 13.

A csillagok állását tekintve, ez a péntek 13-a úgy tűnik, vegyes lesz… A Hold és a Szaturnusz kedvező fényszöge miatt elmélyült hangulatban lehetünk, és jó felismeréseink lesznek, egy Hold Vénusz kvadrát viszont hozhat feszültséget. Kiélezheti a konfliktusokat közelebbi emberi kapcsolatainkban, az érzelmi problémákat most mélyebben élhetjük át, ami vitákra sarkallhat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!