A pirokinézis egy pszi-jelenség, ami azt írja le, ha valaki képes a tudat, a gondolat erejének összpontosításával felgyorsítani az atomok rezgését akár az égési pontig. A történelem során ez a fogalom különféle mítoszokban és regényekben is felmerült. A görög mitológiában például Héphaisztosz istenről azt feltételezték, hogy képes uralni a tüzet. Kali istennőt a hindu mitológia úgy ábrázolta, mint aki tüzet tud létrehozni és irányítani a Fanny magazin cikke szerint.

Lejegyzett esetek

A tudósok is régóta kutatják, hogy vajon a pirokinézis létező képesség, vagy csak egy misztikus elmélet. A történelem során számos olyan eset került napvilágra, amelyre nem találtak más észszerű magyarázatot, minthogy igenis vannak emberek, akik rendelkeznek ezzel a képességgel.

Ted Serios 1983-ban azt állította, hogy gondolataival meg tud gyújtani egy gyufát vagy apró tüzeket. Thelma Moss parapszichológus, aki személyesen tapasztalta a jelenséget, többször tesztelte Seriost, és meggyőződése, hogy Ted állítása igaz.

Egy másik példa Nina Kulagina, egy híres orosz médium, aki azt állította, hogy tud tárgyakat mozgatni pusztán a gondolataival és manipulálni a tüzet. Az 1960-as években egy sor kísérlet során úgy tűnt, hogy Kulagina az asztalon lévő tárgyakat valóban képes lángra lobbantani, majd a lángot növelni vagy csökkenteni.

Egy kislány a Fülöp-szigeteken pedig meg tudta jósolni a tüzeket, és ki is váltani, csupán a gondolataival és a szavaival. De volt egy 11 éves vietnami kislány is, aki állítólag annyi dolgot gyújtott fel fizikai beavatkozás nélkül, hogy a szüleinek végül elege lett belőle, és szakemberek segítségét kértek, hogy megfékezzék lányuk pusztító képességét.

Mivel azonban ezekre az esetekre a kutatók nem találtak tudományos magyarázatot, ők is és a szkeptikusok úgy vélik, hogy ezek a készségek egyszerű csalás következményei.

A szuggesztió ereje?

De gondoljunk csak a lélekre. Arra sincs tudományos magyarázat, nem lehet kimutatni, megfogni, látni, mérni, vizsgálni, mégsem vitatja senki a létezését. A bizonyítékok hiánya ellenére vannak tudományos magyarázatok a tüzet elmével való irányításának jelenségére.


    

Azok, akik azt hiszik, hogy rendelkeznek pirokinetikus erővel, kísérletek során bebizonyították, hogy képesek manipulálni a gyertya lángját azáltal, hogy megjelenítik a céljukat, vagyis erősen gondolnak rá. Ez azt mutatja, hogy a tűz irányításának képességét befolyásolhatja a szuggesztió ereje.

Ez is érdekelhet

Ennek a 4 csillagjegynek szerencsés fordulatot hoz a Kakas hónapja a kínai horoszkóp szerint

Találékonyságáról, bátorságáról és éles eszéről híres a Kakas csillagjegy, így ebben a hónapban sok olyan probléma megoldhatóvá válik, amire eddig nem találtunk megoldást. 4 csillagjegynek ráadásul különösen nagy szerencsét hoznak a következő hetek. Lássuk, kik ők!

Tovább olvasom

Egy másik lehetőség az, hogy vegyszereket használtak a lángok manipulálására. Több olyan embert is lebuktattak, akik azt állították, hogy rendelkeznek a pirokinézis képességével, de valójában vegyi anyagokkal, például öngyújtófolyadékkal vagy alkohollal gyújtottak tüzet.

Persze az, hogy léteznek csalók és szemfényvesztők, még önmagában nem bizonyíték arra, hogy nincsenek olyanok, akik tényleg pirokinetikusok.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!