1. Elhatározásra, önálló döntéshozatalra képesek vagyunk, és vállaljuk is döntéseink, cselekedeteink következményeit. Nem másokat vagy a körülményeket okoljuk a számunkra kellemetlen eredményekért, fejleményekért, hanem tisztán látjuk saját szerepünket a helyzet kialakulásának hátterében.

2. Elfogadjuk, ha olykor tévedünk, és ezt nem szégyelljük másoknak kinyilvánítani. Nyugodtan elmondhatjuk, milyen érzelmek és gondolatmenetek vezettek a tévedéshez, de semmiképpen se kezdjünk támadó, vádaskodó magyarázkodásba, amelyben másokat hibáztatunk a végkifejletért.

3. Tartjuk a szavunkat, de nem ígérünk felelőtlenül semmit.
Amikor kimondunk és ígérünk valamit, az legtöbbször az aktuális érzelmi állapotunk és szándékaink talaján történik.

Konkrét ígéretek helyett fogalmazzunk úgy, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a vágyott végkifejlet érdekében.
Ha azonban valamit ígéret jelleggel kijelentünk, azt időkorláttól és befolyásoló tényezőktől függetlenül tartsuk meg, például: " bármikor számíthatsz a támogatásomra" .

4. Képesek vagyunk egészséges mértékű kockázatot vállalni, és a komfortzónából kilépve cselekedni.
Nyitottak vagyunk mások nézőpontjaira, és nem ítélkezünk elhamarkodottan, viszont emellett ki merünk állni a saját elveink, véleményünk mellett is.

Hirdetés
Ezért olyan fontos a felelősségvállalás (fotó: Shutterstock)

Nem akarunk másokat erőszakkal meggyőzni, de azt sem hagyjuk, hogy számunkra nem kívánatos irányba presszionáljanak bennünket.
A tanulásra, fejlődésre azonban mindig befogadóak vagyunk, nem utasítjuk el azonnal a számunkra újszerű nézeteket.

5. Ha másoknak okozott problémával, általunk elkövezett hibával szembesülünk, a megoldásra és korrigálásra törekszünk.
Nem az önvédelemre és mentegetődzésre , esetleg vádaskodó visszatámadásra fókuszálunk, hanem kifejezzük szándékunkat a helyzet jobbá alakításával kapcsolatosan.

6. Képesek vagyunk meghatározni, mik azok a tényezők, tulajdonságok vagy körülmények, melyek nem kellemesek számunkra, és amiken a jövőben cselekvéssel változtatni szeretnénk.

7. Életünkről és terveinkről teljes képet alkotunk, és elsősorban a hosszútávú céljainkat tartjuk szem előtt.
Rövid távú előnyökért és gyors eredményekért, pillanatnyi sikerekért nem áldozzuk fel alapvető elveinket, és nem csupán saját érdekeinket vesszük figyelembe, hanem azokra is gondolunk, akik sorsa összefonódott az életünkkel- hiszen döntéseink a környezetünkben élőket is szervesen érintik.

Ez is érdekelhet

A Szeretet angyala vigyáz ránk március 26. és 30. között

Jeliel, a Szeretet angyala a március 26. és 30. között született Kosok őrangyala, és ennek a néhány napos időszaknak a patrónusa.

Tovább olvasom

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!