Mit nevezünk holisztikus gyógymódnak?

Szemben a hagyományos orvoslással, mely elsődlegesen a tüneti- testi kezelésekre épül, a holisztikus szemléletű terápiák nem pusztán a fizikai testre koncentrálnak. A holisztikus gyógyítás a test, az elme és a lélek szinergiáját veszi alapul, a fizikai testet nem különálló elemként kezeli, hanem egy komplex egységként a lélekkel és az elmével együtt.

A gyógymódok kiválasztásánál figyelembe veszik a beteg érzelmi, pszichés állapotát és szociális helyzetét - akár az általános életkörülményekre kiterjedően is.

Ez a teljeskörű feltérképezés igyekszik az orvossal való együttműködés esetleges problémáit is kiküszöbölni, a kezelés hatékonysága érdekében pedig a lehető legjobb viszony kell, hogy fennálljon a beteg és az orvos/ terapeuta között.

Július 26-án van a holisztikus gyógymód világnapja

Gyógyulás minden szinten

Már Hippokratész, a gyógyítás atyja is hitt abban, hogy az emberi test képes meggyógyítani önmagát, és a legnagyobb ajándék, amit a földi halandók kaphatnak, az öngyógyításra való képesség.

Valójában a holisztikus gyógyászat is ezt a célt tűzte ki: segít a betegnek a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen lelki, érzelmi támogatást megadni, a szellemi síkon is végbemenő gyógyulási folyamatokat beindítani.

A lélek szorosan összefügg, összeolvad a testtel. Amikor testi tünetek jelentkeznek, nagy eséllyel szomatizálódott lelki problémákról van szó- ezért kevés pusztán a testet kezelni, hiszen a betegséget kiváltó okok a lélekből fakadnak. A csakrák, vagyis a gerinc mentén található energiaközpontok fontos szerepet kapnak a gyógyítási folyamatok során.

Ez is érdekelhet

Szerelmi Tarot jóslás az Oroszlán havára

Az Oroszlán havában járunk, amikor a leghosszabbak a nappalok és legforróbbak az éjszakák. Szenvedély, tűz, teremtő erő - ezek mind az Oroszlán jegyéhez tartoznak. Lássuk, mit jósol az ősi Tarot kártya a szerelemben az Oroszlán havára!

Tovább olvasom

A történelem is megannyi bizonyítékot és módszert említ, mely a gyógyulási folyamatokat a testi- lelki egyensúlyra építi. Például az Ayurveda, a jól ismert és igen komplex ősi gyógymód a test energiaháztartásának helyreállítását célozza a test-szellem kapcsolatának erősítésével.

Ősi módszernek tekinthető a napjainkban is népszerű jóga és a Tai Chi is, mely egy harcművészethez köthető öngyógyító, egészségmegőrző és önfejlesztő rendszer.

A holisztikus terápia különböző praktikákra épül

• Meditáció és jóga
• Testmasszázsok és aromaterápia
• Hangterápiák, hangtálas szeánszok
• Légzéstechnikák
• Akupunktúra és akupresszúra
• Reiki

Az integrált holisztikus terápiák általában több fent felsorolt elem egyvelegéből tevődnek össze.

Mindig vegyük figyelembe, hogy a teljes gyógyulás több síkon megy végbe

Ha egy lelki probléma már eljutott abba a stádiumba, hogy testi szinten manifesztálódott, a tüneti, fizikai kezelés mellett lelki síkon is megoldásra, gyógyulásra kell törekednünk.

Ugyanakkor testi betegséget nem oldhatunk meg pusztán szellemi síkon, hiszen ha egy probléma már testet öltött, fizikai- lelki téren egyaránt cselekednünk kell a gyógyulás érdekében.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!