Klári és Zsolt közel 10 éve házasok, ezalatt 2 gyermekük is született. Mindkettőjük számára nagyon fontos a hit, ugyanazonon vallási közösségbe tartoznak, megismerkedésük is egy vallásközösségi rendezvényen történt.

Hosszú évekig a külvilág egyfajta álompárként tekintett rájuk, minden téren szimbiózisban voltak egymással - gyermekeiket is a közösen elfogadott hitrendszer keretein belül nevelték.

Fél éve Zsolt súlyos csapásokat szenvedett el: imádott fivérét egy balesetben elveszítette, stabil középvezetői állásából létszámleépítés miatt elbocsájtották, traumái következtében testi és mentális tünetek sokasága jelent meg nála.

Bár Klári és a vallási közösség mindenben mellette állt, és próbáltak empátiával és törődéssel fordulni felé, Zsolt hite kezdett meginogni. Az elszenvedett tragédiákat képtelen volt feldolgozni, negatív sorsváltozásáért az égieket tette felelőssé: arra a következtetésre jutott, hogy rossz úton jár, nem megfelelő tanokat követ, ezért büntette meg őt az univerzum.

Vajon mi tartja a lelket Kláriban? (fotó: Shutterstock)

Zsolt állapota és hozzáállása napról napra romlott, Klárit és a gyerekeket is megpróbálta meggyőzni újszerű világnézetéről. A hitközösségből hirtelen kilépett, feleségét is arra kérte, tegye meg ugyanezt, hiszen téves úton járnak mindannyian.

Hirdetés

Mivel Klári lelkileg hihetetlen erős és stabil nő, egy ideig nem volt megingatható vallási nézeteit illetően.

Zsolt egyre erőszakosabbá és zsarnokibbá vált, Klári rettegve tapasztalta férje mentális átalakulását.
Az otthoni helyzet folyamatosan romlott, idővel Klári is egyre instabilabbá vált, majd elkezdődött a szerencsétlenség-szériája: édesanyja váratlanul elhunyt, addig jól menő vállalkozásának bevétele külső körülmények miatt a felére csökkent.

Az addig oly erős asszony kezdett összeomlani, teljes káosz és tanácstalanság uralkodott el rajta. Pillanatokra eljátszott a gondolattal, esetleg férjének igaza lehet-e, de ezeket a gondolatokat erős hitének köszönhetően elvetette.

Végül Zsolt olyan mértékben kifordult magából, hogy Klári nem bírta tovább a nyomást, 2 gyermekével együtt megözvegyült édesapjához költözött.

A pressziót és a lelki befolyásolást azonban Zsolt továbbra is folytatta, minden lehetséges eszközzel.
Klári világképének összeomlása küszöbén kért segítséget külső, vallásilag független tanácsadótól, milyen irányba mozduljon, és vajon honnan ismerheti fel a helyes utat?

Kísértések, avagy a hit próbatétele

Nagyon gyakran megfigyelhető, hogy azoknál a személyeknél, akik egy bizonyos vallás vagy filozófia iránt erősen elkötelezetten élik az életüket, előbb- utóbb előáll egy olyan rendkívül intenzív helyzet, amely addigi hitrendszerük megkérdőjelezéséhez vezet. Ezek lehetnek intenzív kísértések, vagy egy hozzánk közelálló személy erőteljes behatása.

Klári a szíve mélyén tudta a választ, hiszen eddigi világnézete önazonos volt a lelkével, és bizonyítottan segítette jobbá alakítani az életét és a személyiségét.

Zsolt értékválsága pszichológiailag megmagyarázható, illetve az is elképzelhető, hogy számára valóban szükséges egy irányváltás és teljes metamorfózis, mert saját élettervét csak új nézetek és keretrendszerek között képes megvalósítani.

Klári sorsában azonban inkább hite próbatételéről szólhatnak a történések, hiszen ő maga az eddigi filozófiai keretek között is képes a fejlődésre és az önazonos működésre.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!