A holdfogyatkozások során a Hold a Föld árnyékkúpjába kerül, bolygónk kitakarja a Holdra érkező napfényt - írja a travelo.hu. A pályáját járó telihold ilyenkor először a Föld félárnyékába lép be, majd az árnyékkúp kerek, kissé homályos széle látszólag beleharap a holdkorongba.

Ha a fogyatkozás során csak a Hold egy részét takarja ki a földárnyék, részleges holdfogyatkozásról beszélünk, ha a Hold teljesen elmerül az árnyékkúpban, akkor pedig teljes holdfogyatkozásról van szó. Még a teljes holdfogyatkozáskor sem tűnik el a Hold az égről, mindössze nagyon elsötétedik, és többnyire a vörös különböző árnyalataiban pompázik.

Fotó: Shutterstock

Szombaton 21 óra 34 perckor a délkeleti égbolton, 40 fokos magasságban lesz látható a Hold, amelybe a Föld árnyéka beleharap a déli pólus közelében. Ezt követően, 22 óra 15 perckor lesz a legnagyobb a fogyatkozás, de ekkor is csak a Hold átmérőjének 12 százalékát takarja ki a földárnyék. Ekkor a fényes, sugársávos Tycho kráter mint egy koronaként trónol a földárnyék pereme fölött.

Ezután a Hold megkezdi kilépését, így egyre kisebb területre vetül az íves árnyék, és egyre inkább elsodródik nyugat felé. Egészen 22 óra 52 percig lesz megtekinthető a szabad szemmel is látható csillagászati jelenség.

A különleges alkalmat a Svábhegyi Csillagvizsgálóban halloweeni eseménnyel ünnepelhetik az érdeklődők.

Hirdetés

Ez is érdekelhet

A Bika telihold és a részleges holdfogyatkozás mély átalakulást hoz

A felismerések, amelyekben most részesülsz, már kapcsolódnak az új tervekhez is, amelyeket majd az új esztendőben valósítasz meg. Ez a varázslatos telihold a Bikában remek lehetőséget kínál az elengedésre és a kompromisszumra.

Tovább olvasom

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!