András és Péter testvérek voltak, Jézus első apostolaiként talán a legismertebbek a 12 tanítvány közül. Olyan nagy tiszteletnek örvendhettek, hogy a teljes novembert András havaként említették a régi naptárak.

November 30: Szent András napja (fotó: Shutterstock)

A várakozás ideje

A másik ok, ami miatt kiemelt figyelmet kapott Szent András , az advent kezdetéhez közeli dátum: a bronzvasárnap András naphoz esik a legközelebb.

Idén december 3-án gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún, kezdetét veszi a karácsonyig tartó lelki elmélyülés és a békés várakozás időszaka. Ahogy a régi mondás tartja: "András ma bezárja a hegedűtokot, vége a mulatozásnak, kezdődik az adventi idő."

Ami miatt azonban a legnagyobb népszerűségnek örvendett, az a számtalan fennmaradt népszokásnak és hiedelemnek köszönhető: a szerelemhez és társtaláláshoz kötődött ezen a napon a legtöbb rituálé, jóslás és babona.

Megmutatkozik a jövő

A szeretet ünnepének és a téli időszaknak közeledtével egyre erősödött a pártalálási igény, az egyedülálló legények és eladósorban lévő lányok alig várták, hogy megtalálják életük szerelmét. Különböző jóslási formákat és rituálékat alkalmaztak a jövő kifürkészése és a vágyott társ bevonzása érdekében.

Hirdetés

A legismertebb fennmaradt népszokásokból elevenítünk fel néhányat - ha éppen egyedülállóként párunkat keressük, bátran próbáljuk is ki ezeket!

• A jövendőbeli nevének kifürkészéséhez 13 férfi, illetve lánynevet írtak fel apró papírcetlikre.
A leányok derelyét vagy burgonyás gombócot készítettek, és minden egyes darabba 1 cédulát rejtettek. Amelyik darab főzés közben először jött fel a víz tetejére, az rejtette a jövendőbeli nevét.
A legények egy zsákba tették a 13 összegöngyölt cédulát, és találomra minden nap kidobtak egyet belőlük. Amelyik Luca napjára a zsákban maradt, az jelezte az ara nevét.

• Lányok esetében az András napot 1-2 hetes böjt előzte meg, mely a legenda szerint elősegítette, hogy Szent András éjszakáján megálmodják jövőjüket és sugallatot kapjanak jövendőbelijük kilétéről.
"Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján" - szólt a mondás.

A böjtölő lányok hosszú időn át szinte csak almát ettek, azok magjait pedig egy kis szütyőben gyűjtötték.
András napon a párnájuk alá helyezték a zsákot, így remélve azt, hogy álmukban meglátják a jövőt és majdani párjukat.

Ugyanezt a célt szolgálta a párna alá rejtett férfi ruhanemű: segített bevonzani a vágyott férjet.
Ami fontos volt, hogy a leányoknak, legényeknek egyaránt titokban kellett elvégezniük a rituálékat, mert ha bárki is tudomást szerzett azokról, hatástalanná váltak.

Ez is érdekelhet

Ez a karmikus küldetése a Nyilasnak a jegy jellemzése szerint

A jegy szimbóluma a kentaur, a mitológiai alak, aki félig ló, félig ember. Mindig egy távoli, látóhatáron túli célra lövi ki nyilát. Az élet megértésének vágya hajtja előre, rendkívül spiritális beállítottságú jegy. S mi a karmikus küldetése, életfeladata a jegy szülöttének? A Nyilas jellemzése következik.

Tovább olvasom

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!