Állandó és az éjszaka közeledtével egyre erőteljesebb szorongás tör rá az egyénre, aki attól retteg, hogy mi történhet vele elalvás után. Olyan mértékben félnek az éber tudat és a test fölötti kontroll elvesztésétől, hogy tulajdonképpen képtelenné válnak a normális alvási ritmusra.

A szervezet egészére hatással van

A test és lélek a lefekvés után - tudatosan vagy tudat alatt- az éberség fenntartásáért folytat állandó küzdelmet. Ha az alvásfóbia tartósan fennáll, és kezeletlenül marad, súlyos fizikai és a mentális problémák alakulhatnak ki.

A krónikus alváshiány negatívan befolyásolja a hormontermelést, és növeli számos súlyos betegség, köztük a különféle szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és a stroke kialakulásának kockázatát.

A szomnifóbiás retteg az elalvástól (fotó: Shutterstock)

Mentálisan is súlyos károkat okoz, nem véletlenül számított régen kínzási módnak az elalvás megakadályozása, és az alvási folyamat erőszakos megszakítása. Depressziótól és a kognitív funkciók romlásától kezdve a teljes pszichés szétesésig, személyiségtorzulásig fajulhat a kialvatlanság.

Mi állhat ennek a hátterében, és hogyan kezelhető?

Megállapítható, hogy általánosságban a pánikra és szorongásra hajlamos embereknél alakul ki a szomnifóbia, hiszen ők gyakran nyugtalanul alszanak, kusza gondolataik miatt sűrűn rémálmokat látnak.

Hirdetés

Az agy alvás közben dolgozza fel és rendszerezi a napi történéseket és érzelmeket, a szorongó ember éjszaka óhatatlanul találkozik a lelkében zajló folyamatokkal.
Valójában ugyanúgy, mint a pánikbetegség esetén, a test felett gyakorolt kontroll elvesztésétől való félelem az alapvető ok, és az álomban megjelenő érzelmek és víziók irányításának képtelensége.

Sokat segíthet a rémálmok és a félelmek kezelésében az IRT terápia, melynek során a rémálmok minden egyes félelmet keltő elemét átbeszélik egy szakemberrel, és a történetet, részleteket megváltoztatják úgy, hogy ezek ne keltsenek félelmet. Azután ezt az új elemekkel tarkított álmot vizuális elemekkel rögzítik a páciens fejében, ezzel átalakítva a negatív programot.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!