Érzelmi intelligenciánk fejlettsége befolyásolja teljesítményünket az élet minden területén. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező személyek magabiztosak, empatikusak, optimisták, nyitottak és képesek az önuralomra is, ami miatt könnyebben és gyorsabban tudnak kapcsolatokat kialakítani másokkal.

Ezek a készségek hozzásegítenek a sikerhez bárhol, ahol szervezett struktúrában kell együttműködni más emberekkel, például munkahelyen, családban vagy társaságban. Az érzelmi intelligencia képességei önmagunk menedzselésében is fontos szerepet játszanak: elsajátításukkal hatékonyabban be tudjuk osztani időnket és energiánkat.

Neked magas az érzelmi intelligenciád? (fotó: Shutterstock)

Több összetevőből áll

Az érzelmi intelligencia különböző készségekből áll. Vannak olyanok, akik ösztönösebben tudják alkalmazni ezeket, de az érzelmi intelligencia tanulható és folyamatosan fejleszthető bárki számára, aki fektet bele kellő energiát. Ez a 4 jele, hogy magas az érzelmi intelligenciád!

1. Öntudatosság: megértjük a saját érzéseinket

Az öntudatosság miatt képesek vagyunk azonosítani és megérteni saját érzelmeinket és másokra gyakorolt hatásukat. Ez az érzelmi intelligencia alapja, a többi készség mind az öntudatosságra épül. "Ha tisztában vagyunk az érzelmeinkkel, el tudjuk kezdeni őket kezelni" - nyilatkozta dr. Margaret Andrews a Harward-nak. Az öntudatosság igen fontos, ugyanis az érzelmeink befolyásolják a hangulatunkat, viselkedésünket, másokkal való interakcióinkat is. Tasha Eurich szervezetpszichológus szerint az öntudatos emberek kreatívabbak, jobb döntéseket hoznak, erősebb kapcsolatokat építenek ki és hatékonyabban kommunikálnak.

Hirdetés

2. Önszabályozás: visszafogjuk a reakcióinkat

Az önszabályozás alatt érzelmeink és reakcióink kezelését értjük. Ha megértjük érzelmeinket, képesek leszünk szabályozni azokat. Ez azt jelenti, hogy kordában tudjuk tartani a zavaró érzelmeket is, mely által nyugodtabbak és átgondoltabbak leszünk. A jó önszabályozással rendelkező emberek általában pozitív szemlélettel élnek és remek az alkalmazkodóképességük is.

3. Empátia: rá tudunk hangolódni mások érzéseire

Az empátia annak a képessége, hogy észrevegyük és megértsük mások érzelmeit is. Ez lehetőséget ad arra, hogy mások érzelmeihez kapcsolódjunk, és javítsunk rajtuk valamilyen módon. Margaret Andrews szerint az empatikus emberek könnyebben együtt tudnak érezni másokkal, és bele tudják magukat képzelni a helyzetükbe.

4. Szociális készségek: egészséges kapcsolatokat alakítunk

A szociális készségek magukba foglalják a konfliktuskezelést, a csapatmunkát, mások kezelését és inspirálását. Ezek lehetővé teszik az egészséges kapcsolatok kialakítását és fenntartását. Az erős szociális készségekkel rendelkező emberek a csapatmunka és a szervezetek lelkei, hiszen megértik a többieket, és ez a tudás cselekedeteikben is megjelenik.

Egy életen át fejleszthető

Ne felejtsük el, hogy az érzelmi intelligencia fejlesztése egy életre szóló folyamat, amely állandó gondoskodást és hosszútávú odafigyelést igényel. Ezek a készségek egymásra épülnek, így egyiket sem lehet elhanyagolni. A befektetett energia azonban mindenképp megéri, hisz a magas érzelmi intelligencia segít önmagunk legjobb verziójává válni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!