A Buddha ("Megvilágosodott") születésnapjának pontos dátuma országonként eltérő, meghatározásának alapjául az ázsiai szolunáris naptárak szolgálnak, azonban a buddhista, kínai és hindu naptárak kalkulációjában is vannak eltérések - leggyakrabban április végére, májusra esik.

Ki volt Gautama Sziddhártha ?

A mai Nepál területén található Lumbini városában látta meg a napvilágot i.e. 563 körül. Születése idején abban a régióban több törzsi alapon szerveződő köztársaság állt fenn, Gautama a Sákják uralkodójának fiúgyermeke volt.

Suddhódanát, az édesapját nem sokkal fia születése után meglátogatta egy asztrológus, aki a következőt jövendölte neki: amennyiben fia meglátja a városfalon kívüli világot, feladhatja világi életét, és valódi szent emberré fog válni. Suddhódana azt szerette volna, ha fiából felnőve hozzá hasonlóan király válik, ezért keménykezűen mindent elkövetett Gautama városfalakon belül tartásáért.

Idén május 10-re esik Buddha születésnapja (fotó: Shutterstock)

Azonban a tiltás ellenére Gautamát elsöprő erejű kíváncsiság hajtotta, 29 éves korára már többször kiszökött a palotából. A "külső", valódi világban történő találkozásai és élményei olyan mély nyomot hagytak benne, mely értékrendje gyökeres megváltozásához vezetett.
A buddhista irodalomban ezt a " Négy gondolatébresztő látvány"-ként a megvilágosodáshoz vezető út fő elemeiként említik:

1. Útja során legelőször egy öreg emberrel találkozott, amelyből megértette az idő múlásának elkerülhetetlen mivoltát.

Hirdetés

2. Második találkozása egy betegséggel küszködő, fájdalmas kínokat átélő emberrel történt, melyben felismerte a szenvedés fogalmát.

3. Harmadik élménye egy holttest látványa volt, ami a halál törvényszerű bekövetkeztét mutatta meg számára.

4. Negyedik találkozása során megismerkedett egy aszkétával, aki annak szentelte életét, hogy megtalálja az emberi szenvedés okait, és minden erejével képes legyen felülkerekedni rajta.

Hiába tért vissza a palotai óvó falai közé, gondolatai szüntelenül a látottak körül forogtak. Egyik reggel elhatározta, hogy útra kel, céljául az érző lények szenvedéseinek megszüntetését tűzte ki.

Innen indult el megvilágosodása felé, ez az út pedig napjainkra egy világszerte csaknem 500 millió követővel rendelkező hitvallás kialakulásához vezetett.

Buddhára spirituális tanítóként tekintenek, kinek tapasztalatai segítenek megszabadulni a földi szenvedéstől és világi hívságoktól, és kilépve a szenvedés és újjászületés örökös körforgásából, a Nirvana állapotának elérése lehetővé válik.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!