Az eek csak az egészségügyi ellátással közvetlenül összefüggő költségeket fedezi, így nem lehet vele megfizetni olyan kapcsolódó kiadásokat, mint például a betegszállítás költségei, az utastársak és hozzátartozók utazásával kapcsolatos ráfordítások, vagy a poggyászkár. Emellett a kártya önmagában a 24 órás telefonos asszisztenciát sem biztosítja a bajba került utasnak, pedig külföldön kifejezetten fontos, hogy bármikor segítséget kérhessen a károsult - vélik a szakértők.

Ha a rászoruló utast magán egészségügyi intézményben látják el, a kártya az ellátásnak csak egy részét fedezi. Emellett számos országban az állami szolgáltatók esetében is önrészt kell fizetni az ellátásért, egyes uniós államokban pedig visszatérítéses rendszer működik - vagyis az ellátás és a gyógyszerek költségeit a betegnek kell megelőlegeznie. Ezeket a problémákat egy megfelelő utasbiztosítás segíthet áthidalni.

Az európai egészségbiztosítási kártya hasznos, de nem elég. Fotó: 123rf

Ilyen a jó utasbiztosítás

Az utasbiztosítást célszerű testre szabni az utazási célpont és a tervezett program alapján. Az orvosi ellátások kapcsán a környező országokban 25-30 millió forintos, távolabbi célpontok esetén 60-75 millió, míg Kanadában vagy az Egyesült Államokban 100 millió forintos térítési limitet lehet igénybe venni. Fontos tudni, hogy az utazás előtt is fennálló betegségre általában nem nem terjed ki a biztosítás, és az utasbiztosítások egy része a terhességgel kapcsolatban előálló esetleges problémákat sem fedezi - írja közleményében a FBAMSZ.

A tökéletes nyár valószínűleg nagy viharok és fájdalmas leégések nélkül telne, és a nyaralás során is minden pontosan úgy alakulna, ahogyan elterveztük. Egy magyar biztosítócég rendhagyó sajtóanyaga azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a tökéletesség kulcsa valójában a váratlan dolgokra való felkészülésben rejlik. Részletek itt!

Egyre jellemzőbb az a tendencia, hogy az utasok - az internetes összehasonlító oldalak által kínált megoldásokra hagyatkozva - az utolsó pillanatra hagyják az utasbiztosítás megkötését. A Netrisk.hu biztosítás-közvetítő portál adatai szerint az ügyfelek 40-50 százaléka az utazás előtti napon, több mint 20 százalékuk pedig az elutazás napján köti meg biztosítási szerződését.

A portál szerint az utazás napján megkötött utasbiztosítások kapcsán két dolgot érdemes figyelembe venni:

  1. díjfizetés ilyen esetekben már csak bankkártyás fizetéssel teljesíthető
  2. a biztosítási fedezet csupán az adott nap hátralévő részére vonatkozik

Emellett néhány biztosító azt is kiköti, hogy a náluk kötött aznapi utasbiztosítás esetén a szerződéskötés pillanatában még magyarországi területen kell tartózkodni - olvasható a Netrisk.hu közleményében.ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!