Az új oltóanyagok kidolgozása rendszerint éveket vesz igénybe, ám ezúttal néhány hónap alatt sikerült kifejleszteni az új típusú koronavírus elleni vakcinát. Az oltóanyagot csütörtöktől kezdik tesztelni az önkéntes jelentkezőkön - közölte Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. Arról azonban nem beszélt, hogy várhatóan mikortól lesz tömegesen alkalmazható a vakcina.

A britek már a héten tesztelnek egy vakcinát. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

"Az oltás a legjobb eszköz"

Koronavírus: a szemet is megtámadja - részletek itt!

Az Oxfordi Egyetem mellett egyébként az egyik neves londoni kutatóegyetem, az Imperial College London is dolgozik a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésén. A két egyetemnek a kormány 42,5 millió fontot (több mint 17 milliárd forintot) juttat a klinikai tesztek finanszírozására. A brit kormány meggyőződése, hogy az oltás a legjobb eszköz a koronavírus leküzdésére - emelte ki a miniszter. A két egyetem vakcinafejlesztési programja ígéretes és gyors ütemben halad - fűzte hozzá.

Összehangolt lépések kellenek

Boris Johnson miniszterelnök - aki szintén átesett a Covid-19 betegségen és három napig intenzív osztályon is kezelték - továbbra is Chequersben, a brit kormányfők angliai pihenőhelyén lábadozik. Hivatalosan még nem állt munkába, kedden azonban már Donald Trump amerikai elnökkel egyeztetett telefonon. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint Johnson és Trump egyetértett abban, hogy összehangolt nemzetközi lépéseket kell tenni a koronavírus-járvány ellen, bevonva a hét vezető ipari hatalom (G7) csoportját is.


Az Egyesült Királyság egyébként jelenleg a 6. helyen áll a 10 legérintetteb ország listáján. A britek már több mint 130 ezer igazolt koronavírus-fertőzöttről és 17337 áldozatról számoltak be.

Autók helyett biciklikkel indul újra az élet Milánóban - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!