10-ből 7 embert veszélyeztet a dengue-fertőzés. A részleteket korábbi cikkünkben olvashatja el!

A tárca szerint a fertőzésben meghalt 1021 beteg csaknem 40 százaléka 5 és 9 év közötti gyermek volt. A járvány egyik gócpontja a főváros, Manila körüli térség, ahol sokan nyomornegyedekben élnek. A tavalyi év azonos időszakában 622-en haltak bele a betegségbe. Idén eddig 250 ezer megbetegedést regisztráltak, ami majdnem duplája a tavalyi év első nyolc hónapjában feljegyzett eseteknek. Az egészségügyi hatóságok szerint ennek az az oka, hogy jelenleg a vírus egy különösen agresszív törzse terjed.

Az áldozatok több mint harmada gyerek. Fotó: iStock

Egészségügyi vészhelyzet

A Fülöp-szigeteki vezetés augusztus elején hirdetett egészségügyi vészhelyzetet, ám a járványon még mindig nem sikerült úrrá lenni - emelte ki Eric Domingo egészségügyi államtitkár. A megbetegedések száma folyamatosan nő, mivel az esőzések kedvező életkörülményeket teremtenek a dengue-láz kórokozóját terjesztő egyiptomi csípőszúnyognak.

A dengue-láz - vagy csonttörőláz- a szubtrópusi és trópusi régiókban, főleg Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában fordul elő. A megbetegedés magas lázzal, ízületi fájdalmakkal és hányással jár. A szövődmények szélsőséges esetekben halálosak is lehetnek.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég arra figyelmeztetett, hogy a dengue-láz az utóbbi évtizedekben drámai mértékben elterjedt. A szakértők szerint ennek hátterében az éghajlatváltozás áll. Ázsia és Latin-Amerika több országában is ez afertőzéslett a súlyos szövődmények és halálesetek egyik fő a gyerekek körében.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!