Bár a járvány hatására a második világháború óta nem tapasztalt mértékű éves visszaesés következhet be a szén-dioxid-kibocsátás mennyiségében, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) arra figyelmeztet, hogy a múltban történt gazdasági fellendülések alkalmával mindig magasabbra emelkedett az emisszió mértéke, mint amennyi a krízis előtt volt.

A legforróbb 5 éven vagyunk túl

Az elmúlt öt év volt a Föld legmelegebb fél évtizede az időjárási feljegyzések kezdete óta, ráadásul továbbra is emelkedik a légkörben az üvegházhatású gázok koncentrációja. Részleteket itt olvashat ezzel kapcsolatban.

"A koronavírus-járvány eredményeként lehetséges, hogy csökken az üvegházhatású-gázok kibocsátásának mértéke, ez azonban nem helyettesíti a fenntartható klímát célzó tetteket" - olvasható a genfi központú WMO közleményében, melyet a Föld világnapja alkalmából adott ki szerdán.

Jegesmedve egy olvasó jégtáblán a norvégiai Sabinebukta-öbölben. Fotó: Getty Images

"A klímaváltozást ugyanúgy kell lokalizálni, mint a világjárványt. Ugyanakkora eltökéltséget és egységet kell mutatnunk a klímaváltozással szemben, mint amekkorát a Covid-19 ellen" - fogalmazott Petteri Taalas, a szervezet főtitkára. A kormányokat arra sürgetik, hogy fontolják meg olyan ösztönző intézkedések meghozatalát, amelyek segítik a zöld gazdaságra való átállást.


A Meteorológiai Világszervezeten kívül az ENSZ is felhívta a figyelmet a klímaválság továbbra is fenyegető problémájára. "A Covid-19 járvány kétségkívül súlyos egészségügyi és gazdasági világválságot idézett elő, de ha nem küzdünk az éghajlatváltozás ellen, az emberi jólét, az ökoszisztémák és a gazdaság évszázadokra veszélybe kerülhetnek" - figyelmeztetett közleményében a szakosított ENSZ-szervezet vezetője.

Sötétbarna lett a bőre két kínai koronavírusos betegnek. Hogy mi állhat a jelenség hátterében, arról az nlc.hu cikkében olvashat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!