Oxigénhiányos állapot

Az atelektázia nem konkrét betegséget jelent, hanem egyfajta oxigénhiányos állapotot, amelyet több dolog is eredményezhet. Akkor jelentkezik, hogyha a légút valahol elzáródik, és a levegő nem jut a légcsövön és a hörgőkön keresztül az egyre kisebb hörgőcskékbe, végül a tüdő léghólyagocskáiba.
Mi idézhet elő oxigénhiányos állapotot? (Fotó: 123rf)

Idegen test, daganatok, tüdőembólia

Ezt okozhatja valamilyen kívülről bejutó, idegen test: főleg a kicsi gyerekeknél gyakori, hogy egy apró játékot vagy élelmiszert belélegeznek. Emiatt a hörgőrendszer egy része, de akár a fél tüdő is elzáródhat. Idős embereknél, főleg ápolási otthonokban szintén gyakori a félrenyelés, de veszélyeztetettek az alkoholisták, valamint epilepsziások is. TBC miatt régen a nyirokcsomó is megdagadhatott annyira, hogy elzárja a légutakat, de a tuberkulózis visszaszorulása óta ez már nem jellemző. Daganatok, és kisebb tüdőembólia is okozhat elzáródást.

Mi segíthet?

Amennyiben daganat, vagy a nyirokcsomó lassú növekedése miatt alakul ki a tüdő légtelensége, sokáig nem is jár tünettel. Ilyenkor a kiváltó ok kezelésével hárítható el az elzáródás veszélye. Ha azonban valamilyen tárgy okozza az elzáródást, olyan súlyos és heves légzési elégtelenség is kialakulhat, amiben meg is lehet halni. Az idegen testet hörgőtükrözés során el is lehet távolítani. A gyerekek által félrenyelt tárgyakat is ily módon szokták kiszedni: ez akkor lehet nehézkes, ha bab- vagy kukoricaszemről van szó, amelyet a kicsi száraz formában szippantott be, bent pedig megszívta magát nedvességgel. Ilyenkor a tárgy duzzadása miatt bevérzés és fokozatosan romló oxigénellátottság is jelentkezhet. Ilyen esetekben a hörgőtükrözés során a magokat egy miniatűr markolókanálhoz hasonló eszközzel darabolják föl, majd darabokban kiszedik és kimossák.

A légzés alapvető életfunkciónk, annyira, hogy a természet "kiskapuról" is gondoskodott hozzá: ha az orron keresztül nem megy, a szájon keresztül is levegőhöz juthatunk. Ez azonban csak szükségmegoldás - cikkünkből kiderül, miért!

A betegségről további részleteket az alábbi cikkünkben olvashat!

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!