185 ezer álláshelyen 42 ezer orvos és 104 ezer szakápoló dolgozik. Az orvosi helyek 3,8 százaléka, a szakdolgozói álláshelyeknek pedig 3,4 százaléka betöltetlen. A legnagyobb probléma a fekvőbeteg-ellátásban van, ahol az orvoshiány 6,2, a szakdolgozóké pedig 5 százalékos. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) felmérése viszont 2-3-szor nagyobb szakemberhiányról tanúskodik.

Laborvizsgálat nélkül maradhat egy megye - a részletekért kattintson ide!

"A legnagyobb szakemberhiány a közép-magyarországi régióban és Nyugat-Magyarországon érezhető" - reagált a KSH adataira a szervezet elnöke. Balogh Zoltán elmondása szerint a 2018-ban készült országos felmérésükben az ápolásvezetők 15-20 százalékos szakdolgozói hiányról számoltak be. A legtöbb válaszadó úgy vélte, a helyzet öt éven belül válságossá válhat. A szakemberhiány leginkább az alacsony béreknek tudható be, bár az elnök szerint a jövedelmek emelkedése kedvező tendenciát mutat.

A legnagyobb probléma a fekvőbeteg-ellátásban van. Fotó: 123rf

Bármikor összeomolhat a sürgősségi ellátás

Ahogy a HáziPatika.com is megírta, a fővárosi sürgősségi ellátás már a nyáron összeomolhat, ugyanis a kórházigazgatók egy része szerint nincs elég orvos a biztonságos működéshez. Úgy tűnik, az elmúlt hónapokban végrehajtott változtatások sem javítottak számottevően a sürgősségi ellátás menetén és minőségén.

Honvédkórház például bejelentette, hogy nyáron három hétre leállítaná a politraumatizált sérültek ellátását, mert egyszerűen nincs elég orvosuk. Annak ellenére is sújtja az intézetet a szakemberhiány, hogy itt a legmagasabbak a sürgősségi orvosbérek. Végül az a döntés született, hogy a Honvédkórházban nem állhat le az ellátás, inkább négynaponként váltják egymást az intézmények az ügyeletben.ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!