Az elhullott bálnát 2015-ben mosta partra a víz az oregoni Golf Beachen. Ez már alapból furcsa volt, hiszen kivételesen ritka esemény, hogy érintetlen kékbálna-tetem kerüljön partra. Az egyetlen dokumentált eset is több mint 200 éve történt a mai Cannon Beach területén - mondta el Bruce Mate tengeriállat-kutató.

Hároméves bálnacsontokat emeltek ki a tengerből. A kép illusztráció - forrás: iStock

Különleges eset

"Minden évben vannak a partoktól távoli vizekben kék bálnák. Amikor ezek az alapvetően mélytengeri állatok elpusztulnak, általában lesüllyednek a tengerfenékre, nem sodródnak partra" - magyarázta a szakértő. A kutatók a különleges bálnatetemről 58 tonna húst távolítottak el, majd a csontokat egy hálóban, súlyokkal lehúzva és egy merülőcsapat segítségével elhelyezték a Newport közeli területen, hogy a víz alatti dögevő halak tisztára csipkedjék őket.

Az állatok különös alvási szokásairól itt olvashat!

Amikor a szakértők eltávolították a húst a csontokról, az állat fejének oldalán szétrobbant erekből származó zúzódás nyomát látták. Ebből arra lehet következtetni, hogy az állat élt, amikor elüthette egy nagy hajó és abba halt bele. A hajóval való ütközés azonban csak a végső csapást jelentette, mivel az állat már eleve rossz egészségi állapotban volt. A hím bálna megközelítőleg három éve alultáplált volt.

Mi lesz a csontokkal?

A csontokat a közeli raktárba szállítják, ahol helyi önkéntesek segítségével el fogják távolítani róluk az olajat és zsírokat, hogy megakadályozzák a csontok avasodását.. A szakértő szerint a hatalmas állati csontváz megtisztítása és összeállítása nagyjából egy évig fog tartani.


Ha összeállították, a csontvázat a newporti Hatfield Tengeri Kutatóközpont új, még építés alatt álló új épületében fogják kiállítani.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!