Nem mindegy, hogy ezeket mikor vesszük be!

A felső légúti megbetegedések gyakori kísérője a köhögés, amit azért aktivizál a szervezetünk, mert valamilyen anyagot érzékel a légutakban. Ez lehet valamilyen idegen, kívülről beérkező anyag (félrenyelt étel vagy ital), illetve a hörgő által termelt váladék. Két fő változata van: a száraz, illetve a hurutos köhögés. Előbbi esetén sem idegen anyagot, sem pedig váladékot nem köhög fel az illető, míg az utóbbinál a köhögés során váladék áramlik fel az alsó légutakból. A helyes gyógymód meghatározásához fontos ismerni a köhögés típusát és a kiváltó betegséget.

Bárkit, bármikor elfoghat köhögés. A köhögés tünet, ezért nagyon sokféle betegség és állapot esetén köhöghet valaki, emiatt gyakorlatilag mindenkinél előfordulhat. Kezeléséről és kialakulásáról az alábbi cikkünkben olvashat részletesebben!

A hurutos köhögés csillapítása

A hurutos köhögés a légúti nyálkahártya gyulladásának következménye, amely az egyszerű náthától az allergián át a tüdőgyulladásig számos betegségre visszavezethető. A váladéktermelés a szervezet védekező reakciója, ezt a nyáknak is hívott anyagot a nyálkahártya azért termeli, hogy megszabaduljon a kórokozóktól. A légúti fertőzésekkel - megfázással, influenzával, hörgő- vagy tüdőgyulladással - felgyülemlett váladék kiürülését, azaz a köhögés felszakítását segíteni kell, mert így felgyorsítható a légutak megtisztításának folyamata.

Az éjszakai köhögés azalvásminőségét is rontja

Ezeket különféle váladékoldó készítményekkel segíthetjük elő, melyeket addig célszerű alkalmazni, ameddig sűrű a köpet, vagy ameddig nehezen szakad fel a váladék. Éjszakára viszont a köhögés csillapítása lehet a célunk, hogy az alvásunk pihentető, nyugodt legyen, és ne zavarjanak fel az állandó köhögési rohamok. Fontos azonban, hogy ezt a két készítményt ne szedjük egyszerre, ugyanis egymás hatását gátolják. Ha nappal hurutoldót szedünk, akkor az utolsó adagot késő délután vegyük be, majd este a köhögéscsillapítót, hogy a köhögés a beteg alvását lehetőleg ne zavarja.


A köhögéscsillapítót csak addig alkalmazzuk, amíg a köhögésünk nem lesz teljesen hurutos, innentől csak a váladékoldó szert alkalmazzuk tovább. A megfelelő nyákoldáshoz azonban elengedhetetlen a bőséges folyadékbevitel, illetve ügyeljünk a levegő páratartalmára is, a lakás száraz levegője ugyanis a nyálkahártyát is kiszáríthatja. Betegség esetén fontos még a gyakori szellőztetés, és ha a tünetek hetek múlva sem enyhülnek, keressük fel orvosunkat!

19 tipp köhögéscsillapításra

Mindenki tapasztalta már, hogy akár pár csepp nyál félrenyelése is kiválthatja a köhögést, méghozzá olyan gyorsan, hogy az idegen anyag ne legyen képes lejjebb csúszni a légcsőben a tüdő felé. De sok olyan irritáló dolog létezik, amely nem ezt a visszakézből bekövetkező akciót váltja ki, de köhögni mégis kell miatta. A szerteágazó okok következtében a köhögés is sokféle.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!