A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban 2019-ben kezdte meg működését a húsz ágyas hospice részleg. Most A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete segítségével új képzőművész alkotásokkal szépült az osztály.

Az aktív daganatellenes kezelés befejeztével a hospice ellátás az egyik lehetőség a gyógyíthatatlan betegek utolsó életszakaszának megkönnyítésére. Magyarországon Polcz Alaine honosította meg 1991-ben a hospice ellátást, amelynek fő feladata a fájdalomcsillapítás, a testi és a lelki panaszok kezelése. Ezek az osztályok a lehető legkevésbé működnek kórházi osztályként, inkább otthonos, méltóságteljes, békés környezetet biztosítanak.

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete folyamatosan gondoskodik a helyi rákbetegektől. A kórházzal egyeztetve adományokból segíti az osztály felszereltségét, otthonosabbá tételét. Képzett önkénteseik rendszeresen felkeresik az osztály betegeit, elbeszélgetnek velük, meghallgatják őket, könnyítve nehéz életszakaszukat. Közös gondolatként fogalmazódott meg, hogy szépítsék meg az osztály folyosójának falait, amelyekre végül a Kohász Képzőművészkör, a Maszat Rajzszakkör és az Art 11 Alkotó Társaskör amatőr művészei festettek képeket.

*Kép: Gyurkó Péter*

2019.07.05.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!