A zebrákon történő balesetekkel kapcsolatban Jámbor András az ATV Start című műsorában elmondta, hogy a KRESZ a gyalogos részére biztosít elsőbbséget a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen. A kerékpárosnak csak akkor van elsőbbségük, ha leszállnak a járműről, ilyenkor ugyanis már gyalogosnak számítanak.

Idén már 69 gyereket ütöttek el a zebrán. Fotó: iStock

Én okoztam a balesetet, vagy az autóm?

A következő évtizedekben egyre nagyobb szerep jut az utakon az önvezető autóknak, de valóban rábízhatjuk magunkat ezekre a járművekre? Résztelekért olvassa el cikkünket!

Az osztályvezető szerint a balesetek leggyakoribb oka a helytelen sebességmegválasztás, sok autós ugyanis hajlamos gyorsabban menni a megengedettnél. A rendőrség éppen ezért változtatott az ellenőrzés módján, és nem feltétlenül látható módon lesznek jelen. Nem szeretnék ugyanis, ha az rögződne, hogy büntetlenül szegheti meg valaki a szabályokat, ha nem lát rendőrt.

Minden, ami növeli a baleset kockázatát, büntethető

Jámbor András kiemelte, a hétvégi akciósorozat során olyan jogsértések ellen lépnek fel, amelyek a járművezetők figyelmét elvonják az útról. A kérdésre, hogy mi a különbség a mobiltelefon használata és az út közbeni cigarettahasználat között, Jámbor azt felelte: "Előbbit a KRESZ említi, és aki ezt megszegi, az szabályt szeg. Emellett minden más, ami növeli egy baleset bekövetkeztének valószínűségét, az büntethető, de csak akkor, ha ezzel ténylegesen mást veszélyeztet" - így Jámbor, aki hozzátette: a gyalogoselütések statisztikája évek óta stagnál, nagyjából 950-1000 körül mozog.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!